P smart на Huawei за новата година вече е тук. Типично, моделите от серията предлагат всичко, от което се нуждае един по-непретенциозен потребител на много добра цена. И тази година Huawei не изневерява на рецептата с P smart 2021 - модел, на който трябва да обърнете внимание, ако си търсите нов телефон, а 2 000 лв. за подобна джаджа ви се струват твърде много.

6,7" екран, 5 000 mAh батерия, четири камери и стилен дизайн срещу по-малко от 400 лева: така кратко и ясно можем да опишем P smart 2021. Звучи като добра сделка. Липсват ни само услугите на Google, но тяхната липса се усеща все по-малко с нарастването на броя приложение в App Gallery.

Снимка 507229

P smart 2021 идва с огромен почти безрамков 6,67" дисплей с LCD технология, върху който е позиционирана предната 8MP камера. От ляво намираме слота за SIM карта, където може да бъде поставена и MicroSD карта за разширяване на паметта - ако вградените 128GB се окажат недостатъчни. Отдясно са поставени бутоните за регулиране на силата на звука и бутона за включване и изключване. Тук той играе и ролята на сензор за пръстови отпечатъци и работи мигновено. В долната част е поставен USB-C слота за зареждане, 3,5-милиметровият жак за слушалки и единствения спийкър, който осигурява чист и силен звук.

Пластмасовият гръб и рамки се предлагат в три цвята в България: златен, зелен и черен, с традиционния вече за Huawei ефект, при който те се променят леко при различна светлина.

Снимка 507228

На гърба откриваме и четирите камери на P smart 2021. Основната камера е 48MP, като използва quad технологията на Huawei, като слива четири пиксела в един с цел увеличаване на качеството на снимката дори и при по-ниска осветеност. Втората камера е ултраширока, а освен това място намира и макро камера и специален сензор за дълбочина за портретни снимки.

Снимка 507237

Източник: Huawei

Снимките и от широката, и от ултрашироката камера са с високо качество, дори и да не могат да се сравнят с флагманите на Huawei като P40 Pro. Кадрите са с висока резолюция, приятни цветове и ярък контраст и идеални за споделяне с близки в социалните мрежи. P smart 2021 притежава и нощен режим, който продължава да ни впечатлява - колкото и пъти да го пробваме.

Снимка 507227

P smart 2021 използва процесора на Huawei Kirin 710A, разновидност на познатия ни осемядрен чип и първият, произведен от SMIC след санкциите. Изчислителната мощ е предостатъчна и телефонът се справя отлично с всички приложения и дори и с игри като Asphalt 9. В комбинация с 4GB RAM P smart 2021 се справя компетентно с всичко. Процесорът е и сравнително енергийно ефективен, като заедно с огромната батерия от 5 000 mAh часа спокойно може да изкарате и до два дни с едно зареждане. Дори и при гейминг, батерията изкарва спокойно 7 часа, което е отличен резултат.

Снимка 507222

Когато все пак ви се наложи да го заредите, Huawei е осигурила за модела бързо зареждане от 22,5W, с което батерията се пълни от под 20% до малко над 60% за половин час.

Накратко, P smart 2021 ще се справи с всичко, което поискате от него и определено е добра сделка за цената си. Отворен остава въпросът за приложенията, но Huawei работи активно по него и намирането на любимите апп-ове става все по-лесно. Вариантите без Google Play Store са няколко: първият и най-лесен остава Phone Clone. С това приложение и няколко минути ще прехвърлите всички приложения, снимки и музика от стария си телефон на новия. Вторият е собственият магазин за приложения на Huawei, който расте с всеки изминал ден и в него вече може да намерите 45 хил. приложения. Обикновено, каквото липсва там, може да намерите в More Apps - независим магазин за приложения, или в Petal Search - новата търсачка на компанията.

Снимка 507238

Източник: Huawei

Въпреки всичко има някои приложения, които засега няма да може да използвате или ще трябва да ги отваряте през браузъра - като YouTube например. Официалният клиент за видео портала обаче не е единственият и все повече потребители набира YouTube Vanced, което предлага същата функционалност и дизайн и може да бъде свалено от More Apps.

Снимка 507225

Накратко, броят на липсващите приложения става все по-малък и е въпрос по-скоро на изключение, отколкото на правило. Други като Google Maps, Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Netflix, Amazon, Revolut се намират и инсталират без никакво затруднение. А при малко по-голяма техническа грамотност може да се сдобиете и с целия пакет услуги на Google.