Huawei представи третия си сгъваем телефон в понеделник. Mate X2 ще струва $2 785 за версията с 256GB в Китай и засега не е ясно дали ще се продава на международните пазари, предава CNBC.

Новият модел се различава от предходните два и се сгъва навътре, по подобие на Samsung Galaxy Fold. Mate X2 има 8" вътрешен дисплей и 6,45" външен и ще използва процесора Kirin 9000.

Върховият модел идва в момент, в който започва да си личи колко точно Huawei губи заради американските санкции. През четвъртото тримесечие на 2020 г. компанията е доставила 32 млн. телефона, спад от 43%, и за първи път изпада от топ пет на световните производители. За 2021 г. компанията ще намали производството с 60%, според непотвърдена информация.

Ограниченията я лишиха от услугите на Google, както и от възможността да произвежда линията си процесори Kirin. Директорът на мобилното подразделение Ричард Ю заяви наскоро, че Kirin 9000 вероятно ще бъде последният.

На събитието той посочи още, че потребителите на Huawei скоро ще могат да "обновят" своята операционна система и да започнат да използват HarmonyOS.

Huawei твърдеше, че е разработила самостоятелно и от нулата операционната система HarmonyOS, както и че тя няма нищо общо с Android или iOS. Наскоро обаче се оказа, че операционната система е пълно копие на Android със сменено име.