5G не изби хората, не изби даже гълъбите, но не изби и рибата - така най-кратко може да се обобщи мнението за мрежите от пето поколение на една от компаниите, които най-добре познават технологията: водещият южнокорейски телеком SK Telecom.

В свой доклад неговите експерти посочват, че 5G не е донесъл обещаните иновации за потребители и бизнес и реално няма конкретно приложение, за което да можем смело да твърдим, че е станало реалност само и единствено с негова помощ.

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Потребителите спряха да купуват смартфони, а телекомите - 5G оборудване. Защо?

Ръстът на инфлацията пренасочва технологичните харчове другаде

Сега целта е грешките да не се повтарят с 6G, което е на хоризонта.

Контекст: Мрежите от пето поколение тръгнаха именно от Южна Корея (и SK Telecom) през април 2019 г. Те дойдоха със заявката за скорости, немислими преди за потребителска безжична връзка.

Така 5G бъдещето съдържаше добавена или разширена реалност, дронове, автономни автомобили, телемедицина и ред други сякаш излезли от sci-fi лента приложения. Това трябваше да оправдае пред телекоми и потребители защо трябва да платят за ъпгрейд на устройствата си.

Ползването на 5G мрежата в Китай става масово, колко са абонатите

Ползването на 5G мрежата в Китай става масово, колко са абонатите

Броят на клиентите на най-големия оператор China Mobile е нараснал за месец с 18 милиона

Бъдещето обаче не се превърна толкова лесно в настояще. Пандемията, затруднените доставки и общественото недоверие срещу 5G с всички прилежащи към него конспиративни теории са само част от причините. Допринесоха и геополитическите търкания между САЩ и Китай, които извадиха от пазара един от големите производители на мрежово оборудване - Huawei.

Освен това, чисто маркетинговата надпревара кой първи "ще пусне 5G" доведе до ситуация (включително и у нас), в която потребителите на някои телекоми само привидно получават услуга от ново поколение - но стоящата отзад инфраструктура си е същата като при 4G. Скоростите - също.

Фиксираният интернет през 5G расте по-бързо от очакваното

Едно от наистина полезните приложения на 5G расте по-бързо от очакваното

Мобилната мрежа от пето поколение се утвърждава като алтернатива на традиционните кабелни трасета

Детайли: Според експертите от SK Telecom 5G не е успял да разгърне потенциала си "заради ограничения в размерите на устройствата, незрялост на технологиите, малко или липсващо търсене и проблеми, свързани с политики и регулации", пише The Register. Иначе казано, проблемът не е в самите мрежи (там, където 5G е истинско), а в цялостната екосистема.

От телекома отбелязват и че "големи очаквания" у потребителите са породили поставените цели за 5G стандартизация, които 4 години по-късно все още не са реализирани. На някои пазари все още даже не е съвсем ясно какво е 5G - у нас напълно неограничени откъм скорост са само най-скъпите планове на телекомите, докато по-достъпните приложения в някои случаи ограничават 5G до параметри, които са били достижими и преди години - и които всъщност са достатъчно добри за повечето хора.

Затова и от SK Telecom призовават при подготовката на 6G, който се очертава да дебютира през 2030 г. всички участници в екосистемата да работят заедно и да се избегне фрагментацията на мрежовата инфраструктура.

В 6G са и надеждите да реализира това, което 5G не успя - автономни автомобили, дигитални двойници на заводи за целите на планирането, разширена реалност за бизнес и забавление и т.н.

След година мораториум: Балчик вече има изградена 5G мрежа

Първият български град, който забрани официално 5G мрежата, вече не се страхува от технологията

В подписка срещу 5G мрежата се включиха 183-ма граждани

От друга страна: В корейския доклад все пак се отбелязва, че 5G има определени успехи. Сред тях е свалянето със 70% на цената на гигабайт. Мрежите от пето поколение имат по-добра "пропускливост" и позволяват повече устройства да се възползват от тях максимално в даден момент. Това е и в основата на все по-популярните услуги за домашен интернет през мобилна свързаност.

Освен това, 5G имаше историческия шанс да навлезе бързо на големи развиващи се пазари като тези в Азия и Южна Америка и така след достигнати 1 млрд. потребители в края на 2022 г. да гледа уверено към втория си милиард през 2025 г. и така да е най-бързо навлязлата генерация мобилни мрежи, отбелязват от GSMA асоциацията.