Миналата година по това време Европа навлезе в енергийна криза и ставаше все по-видима през есента и зимата и след това Путин си позволи да влезе в Украйна, защото той разбра, че държи Европа. Сега се радваме, че са пуснали газа към Германия. Европа може да стане енергийно зависима от Русия, но трябва да прави други неща, а не план за спестяване на енергия. В момента водим "война" срещу Русия. Европа се стреля в краката в момента. Това заяви Боян Рашев, експерт по управление на околна среда и ресурси.

"Европа трябва да забрави за Зелената сделка. В условия на война това трябва да бъде забравена. Неизбежно е и трябва да разберем, че устойчива енергия в условия на война значи собствен енергиен източник. Най-устойчивата енергия в Европа е от въглищата", заяви той в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите му Путин знае, че ще спечели тази война, защото знае, че Европа няма как да бъде единна в енергийния хаос, който си създаде в последните 10 години. Не трябва да подценяваме спирането на газа, защото е равносилно на ядреното "копче", заяви той.

"Ако Европа направи адекватен план, ще може за три години да бъде независима от Русия от енергията", коментира още той.

"Интересно явление е, че колко по-зле са нещата в Европа, толкова по-добре са при нас. Ръстът на индустриалното производство не случайно е толкова голям, защото ставаме най-конкурентни в ЕС, понеже имаме сигурна електроенергия", казва Рашев.

Според него Европа няма от къде да внесе количества на втечнен природен газ, защото няма и достатъчно терминали, а това няма да се промени поне до 2025 година.

"Като себестойност е много трудно някой от САЩ или Катар да се конкурира с "Газпром". Битката за втечнения газ е брутална. Цял свят - Япония, Китай, Бангладеш и др. искат втечнен газ. В момента Китай купува евтини енергийни руски ресурси. Европа, некупувайки енергия обаче, създава проблем за себе си", заяви той.

Според него дори Европа да си попълни запасите за газ, той ще е крайно недостатъчно, ако Путин спре изведнъж газа. Това може да се случи.

Русия няма да спре да изнася енергийни ресурси към света, независимо какво искат Европа и съюзниците й, зави той.

Цените на нефта и нефтопродуктите

По думите му цените ще се вдигат. "Най-големия вносител на енергия ЕС се опитва да спре износа на най-големия износител на енергия Русия. Ето защо трябва да направим всичко през следващите години, за да се откъснем от зависимостта си и да имаме капацитет да внасяме от други места".

"Едва ли ще проработи петролното ембарго над Русия. Тя ще продължи да изнася независимо от всичко."

Освен на икономиката, сътресенията се усещат и в европейската политика. Путин знае, че болката която руския народ може да понесе икономически, е много по висока от болката, която европейците биха понесли. Тук хората започват да се оплакват при всяко вдигане на цената. Путин има идея какво и защо прави и има представа за няколко обмислени вече хода."

Според Боян Рашев България трябва да с еготви за тежка зима, но тя ще е преодолима. В някои други обаче може и да стане непреодолима за най-бедните хора.