Цимент, който абсорбира въглеродния диоксид. Човешки гени създадени чрез генно инженерство. Алгоритми за пестене на храна. Всичко това са иновативни решения, до които са достигнали няколко компании. Ако се чудите кои са бизнесите, които ще окажат голямо влияние върху различните индустрии през новата година, изданието Inc. представя 7 стартъпа, oт които можем да очакваме много.

1. Solidia

Що се отнася до изменението на климата, производството на цимент е сред основните виновници, представляващо около 7% от емисиите на парникови газове в света. Базираната в Ню Джърси Solidia използва патентован процес за решаване на този проблем, замествайки варовика със синтетичен материал, който изисква по-ниски температури и по-малко енергия от традиционните методи. Циментът абсорбира въглеродния диоксид и така производственият процес става със 70% по-малко въглероден отпечатък. Стартъпът e на пазара в САЩ от август 2019 г., като си партнира с компанията за пътни настилки EP Henry.

Какво да очакваме от технологичния свят през 2020 година?

Какво да очакваме от технологичния свят през 2020 година?

Ще стане ли реалност космическият туризъм?

2. Shape Therapeutics

Базираната в Сиатъл компания разработва технология, която да може да модифицира човешката РНК, за да коригира мутациите или елиминира болестите. Shape Therapeutics е основана през 2018 г. и се базира на новаторската работа на професора по биоинженеринг Прашант Мали. При първоначалното набиране на капитал през ноември компанията събра 35,5 млн. долара, които ще ѝ помогнат за изграждането на екип и отварянето на офис в Кеймбридж, Масачузетс през 2020 г.

3. Better Mortgage (better.com)

Базираната в Ню Йорк Better.com се опитва да улесни процеса за кандидатстване за ипотека като го направи осъществим в онлайн среда. Компанията не начислява такси или комисионни и вместо това генерира приходите си само чрез лихва. Като се има предвид, че традиционните заявления за ипотека могат да отнемат седмици, предварителното одобрение в платформата става за няколко минути, благодарение на автоматизирания процес. Платформата е одобрена в 44 щата, като стартира на пазара в Ню Йорк през 2020 г. и се очаква да бъде във всички 50 щата до март.

4. Afresh

Търговците на дребно в САЩ изхвърлят развалена храна на стойност 18 млрд. долара всяка година, което е лошо както за тях, така и за околната среда. Стартъпът разположен в Сан Франциско създава софтуер, който използва алгоритми и изкуствен интелект, за да помогне на магазините да оптимизират своите запаси от прясна храна и да намалят отпадъците. Основана през 2016 г., от компанията казват, че са осъществили партньорства с няколко големи хранителни вериги и водят преговори с още. Част от тях споделят, че приложението им е помогнало да намалят хранителните си отпадъци наполовина.

10-те най-обещаващи нови технологии за следващите 5 години

10-те най-обещаващи нови технологии за следващите 5 години

Технологичните пробиви в тези области са особено привлекателни за инвеститори и учени

5. Understory

Разположеният в Медисън, Уисконсин стартъп създава метеорологични датчици, които анализират хиляди данни в секунда, проследявайки неща като валежи, вятър, температура, налягане на въздуха и влажност. През 2019 г. те започват да си партнират със застрахователната компания MSI GuaranteedWeather. Целта е чрез данните, които се събират да се помогне за определянето на изплащанията, свързани с градушка, като се създаде нов подход, който да ги направи по-бързи и по-точни.

6. Movandi

Навлизането на петото поколение безжични мрежи 5G започна през 2019 г. и ще се разраства през 2020 г. Някои експерти обаче се притесняват, че технологията, която има огромен потенциал благодарение на способността си бързо да прехвърля големи количества данни, няма да бъде достъпна в определени зони. Movandi, която е базирана в Ървайн, Калифорния има за цел да се справи с този проблем. Те създават технология, която разширява обхвата на 5G спектровите ленти. Стартъпът вече е генерирал 30 млн. долара финансиране и преговаря с големи доставчици на безжични мрежи за потенциални партньорства.

7. Petal

Този стартъп цели да улесни процеса по одобрение за кредитна карта. Той е насочен към по-младите хора, които все още не са установили солидно кредитно минало, като не начислява такси, включително за пропуснати плащания. Базираната в Ню Йорк компания ще разшири дейностите си до голяма степен през 2020 г., благодарения на финансирането, чрез рисков капитал от 30 млн. долара и още 300 млн. дългово финансиране.

Как 5G ще промени света?

Как 5G ще промени света?

Мобилната мрежа ще предизвика вълна от иновации и просперитет