Светът беше много различно място преди 10 години. Преди едно десетилетие не беше възможно да сърфираш онлайн в Google Chrome, да качваш снимки в Instagram или да си резервираш място за отсядане чрез Airbnb.

Няколко невероятни продукта и услуги бяха създадени през изминалите 10 години, а някои дори през последните 5 или 8 от тях. Business Insider представят някои от успешните и удобни неща в технологичния свят, които са изобретени след 2007-а година.

Google представя своя интернет браузър Google Chrome на първи септември 2008-а година. "На повърхността, ние проектирахме браузър прозорец, който е добре организиран и опростен, " пише тогава главният изпълнителен директор на Google Сундар Пикаи (той е вицепрезидент по управление на продуктите в този момент) в официалния блог на Google.

Снимка 284650

Източник: GettyImages

Когато Стив Джобс представя iPad-а преди 7 години, той го описва като "невероятно добър, много по-добър от лаптоп и смартфон." Първоначалната цена на таблета е между 499 и 829 долара. От тогава устройството премина през много промени, а двата най-нови модела са iPad Pro 2017 и iPad 2017.

Когато основателят на Google Сергей Брин и софтуерният инженер Стив Хоровиц представят операционната система Android през ноември 2007-а година, те потушават слуховете, че Google ще пусне G Phone (въпреки че 9 години по-късно, прави именно това с появата на Pixel).

В днешно време има около 2 милиарда активни устройства, които работят със софтуера на Android.

4G мрежата може и да изглежда като даденост тези дни, но тя е тук само от около 7 години. Мрежата обещаваше да направи мобилния интернет много по-бърз и по-добър и да е подобрение спрямо 3G безжичната мрежа.

Снимка 249204

Snapchat се появи за първи път през лятото на 2011-та като приложение за изпращане на изчезващи снимки и клипове. Тогава името му е Pictaboo, но символът е все същото всеизвестно духче. До септември същата година, името вече е променено на Snapchat и приложението набира популярност сред тийнейджърите. 6 години по-късно, Snapchat е компания на стойност 18 милиарда долара и се е разраснала до партньорство с издатели, сериали, хардуерни продукти и допълнителна реалност.

Идеята за Airbnb се формира през 2007-а година, когато един от основателите Джо Гебия изпраща имейл на съквартиранта си, Брайън Чески, с предложението да дадат апартамента си под наем, за да спечелят допълнителни пари. След няколко опита Air Bed & Breakfast се появява на пазара през 2008-а година като платформа за отдаване под наем на свободни стаи в жилището на хората или за хора, които търсят да отседнат на евтино място.

В момента Airbnb работи в посоката да предлага пълен набор от услуги за пътуване като предлага организирани преживявания наречени Trips както и настанявания от висок клас. 9 години след откриването, Airbnb е печеливша компания и е оценена на 31 милиарда долара, което я прави втория най-високо оценен стартъп в САЩ.

Airbnb готви нов продукт за по-богати туристи

Airbnb готви нов продукт за по-богати туристи

Атакува клиентите и на по-скъпите хотели

Spotify е представен през октомври 2008-а година в Стокхолм, Швеция. През пролетта на 2007-а година, компанията пуска публична бета версия, но не е официално открита преди да подпише лицензионни сделки със Sony, Universal, BMG и други. В началото всеки може да си закупи премиум абонамент, но безплатната версия е достъпна само чрез покана. 9 години по-късно, Spotify има 140 милиона активни абоната в света.

Instagram стартира за първи път през октомври 2010-та година и 25 000 души се регистрират още първия ден. До 2011-та година, Instagram стана приложение на годината за iPhone и до април 2012-та година, Марк Зукерберг плати 1 милиард, за да купи компанията.

Днес Instagram има 200 милиона активни потребители и вече включва директни съобщения, клонинг на Snapchat истории (24-часова колекция от снимки и клипове), видео на живо, филтри, стикери и други.

За две години Instagram удвои потребителите си

За две години Instagram удвои потребителите си

Общият им брой достига главозамайващите 700 милиона