Вече повече от две години малък и прикрит екип от инженери в Google работи по софтуер, който евентуално трябва да замени Android - доминиращата мобилна операционна система в света, разказва Bloomberg.

Проектът, познат като Fuchsia, е създаден от нулата, за да реши проблемите и ограниченията на Android. В основата му е по-доброто взаимодействие с гласови команди и чести обновления на сигурността, както и да изглежда по един и същи начин на редица устройства - от лаптопи до мънички сензори, съврзани с интернет. Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, насочи компанията в тази посока - към услуги с изкуствен интелект, които да достигат клиентите навсякъде. Но въпреки това основната операционна система не успява да отговори на очакванията.

Ето какво знаем за Fuchsia: Google започна тихо да публикува кода ѝ в интернет през 2016 г., а компанията позволи на различни разработчици да го променят. Освен това Google започна да експериментира с приложения на системата, като интерактивни екрани и гласови команди за YouTube.

Но членовете на екипа обсъждат по-грандиозен план: създаването на една операционна система, която да може да управлява всички продукти на компанията - като телефоните Pixel, умните говорители, както и други устройства от трети страни, които днес разчитат на Android и друга система, наречена Chrome OS.

Източници на Bloomberg посочват, че инженерите искат да включат Fuchsia в свързаните домашни устройства като говорителите, командвани с глас, в рамките на следващите три години, а по-късно да се пренасочат към по-големи и сложни машини като лаптопите.

В крайна сметка екипът иска тяхната система да замени Android - софтуерът, който управлява над три четвърти от всички смартфони по света. Целта е това да се случи в рамките на следващите пет години.

Но Пичай и Хироши Локхаймър - неговият заместник, който управлява проектите Android и Chrome, все още не са одобрили окончателна пътна карта за Fuchsia. Те трябва да действат внимателно по всеки план за подмяна на Android, тъй като софтуерът се използва и от редица хардуерни компании, от хиляди разработчици - и носи милиарди долари от реклама.

Публично, компанията посочва Fuchsia като пример за своя подход към креативни продукти. "Google гледа на тези експерименти като инвестиция в иновациите", заяви говорител на компанията.

Но Fuchsia не е само проект, подготвян в мазето. Пичай е изразил силна подкрепа за него в компанията и сега по него работят над 100 души, включително ветерани в програмирането.

Инициативата е насочена към подобряване на конкурентноспособността на Google с основния конкурент при смартфоните - Apple Inc. Android има грубо 85% дял, но операционната система на iPhone се справя далеч по-добре в области като производителност, сигурност и запазване на поверителността на личните данни на потребителите, както и при интеграцията между различните устройства на Apple.

Едно друго преимущество: потребителите на iPhone лесно и бързо обновяват своите устройства, когато Apple е готова с нова версия на операционната система, докато при Android под 10% успяват да се снабдят с най-новия софтуер. Има и знаци, че Fuchsia ще включва силни мерки за сигурност.

В момента Android, която бе разработена по времето, в което телефоните тепърва получаваха екрани, реагиращи на докосване, не е създадена да управлява гласови приложения, които Google вижда като бъдещето.

Тепърва компанията трябва да разреши и няколко вътрешни проблеми. Някои от принципите, които създателите на Fuchsia искат да спазят, се изправят срещу бизнес модела на Google.

Компанията разчита на възможността да насочва реклами към потребителите на база събрани лични данни като местоположение и други, но някои от функциите на Fuchsia, насочени към поверителността, биха ограничили тази способност. Засега е имало поне един голям скандал, твърдят източници, като в крайна сметка той е бил спечелен от парите.