Европа и Съединените американски щати все още не могат да разгърнат 5G в големите градове — но това не ги спира да се опитват да изпреварят търговски конкуренти като Китай в следващата голяма стъпка за телекомуникациите, пише Politico.

Състезанието за разработване на шестото поколение мобилна технология, 6G, вече започна — макар че и най-оптимистичните прогнози посочват, че тя ще е готова след поне десетилетие. Държави като Китай, Южна Корея, Япония и други също участват в него.

Причината западните държави да се разбързат е появата на китайски гиганти като Huawei като доминиращи сили в 5G. И столиците не искат да бъдат хванати неподготвени още веднъж. "5G бе моментът, в който се събудихме. Китай налага стандартите на бъдещето", казва американският сенатор Марк Уорнър. Демократът е председател на Комисията по разузнаване в щатския Сенат.

Макар че Европа е дом на шведската Ericsson и финландската Nokia — водещи производители на 5G оборудване — Уорнър смята, че Западът няма да успее да спечели и следващата битка, ако не обедини сили. Особено заради липсата на еквивалентен производител в САЩ. "Швеция и Финландия нямат икономическата мощ да се конкурират. Никоя западна компания не може да се изправи сама срещу китайския модел. Не трябва да посочваме компаниите победители, но трябва да изберем технологиите и да правим общи инвестиции", смята той.

Докато 5G обещава да създаде свят на почти постоянна интеракция между хората и машините — автономни автомобили, изкуствен интелект и Интернет на нещата — 6G ще помогне за изграждането на дигитален свят, който ще отразява истинския живот, и ще помогне на компютърните модели да контролират и прогнозират ежедневни събития. Представители на бизнеса си представят технологии като ръкавици, с които хората да контролират виртуални или отдалечени обекти, както и интерфейс между човешкия мозък и машините. Друго приложение могат да бъдат холограмните разговори — точно като тези в Star Wars.

"При 5G свързваме хората и машините, и машините и машините ... 6G ще свърже хората и машините с дигиталните светове", казва Питър Ветер, лидер на 6G проекта в Nokia. Според него физическият свят в бъдеще ще бъде пълен със сензори, които ще подават данни към изкуствен интелект, който ще предвижда и анализира поведението.

Най-големите икономики — същите, които водиха битка върху 5G — сега залагат на 6G, за да спечелят следващата. Но технологията все още е в ранна фаза и пътят към победата е несигурен. "Войната за 6G не е само за антените или базовите станции — тя е много по-голяма, много по-сложна и изисква много повече стратегия", казва Джон Ройс, главен технологичен директор на Dell Technologies.

6G ще увеличи напрежението и между Запада и Китай през следващите години, казват експерти. Мегнъс Фродих, директор на развойното подразделение на Ericsson, посочват, че настоящият геополитически пейзаж е "съвсем различен" спрямо времената, в които по 5G технологията все още се работеше. "Ситуацията е много по-нагорещена, става въпрос за национална сигурност, геополитическо съревнование", допълва той.

Призивите на ЕС и САЩ следващото поколение мрежи да бъде още по-сигурно и защитено вероятно няма да съвпаднат с идеята на Китай, която иска да направи възможно най-лесен достъпа на правителството до мрежите и данните в тях.

Няколко западни компании, включително AT&T, Nokia и Qualcomm дадоха началото на Next G Alliance миналия октомври. В края на март коалицията съобщи, че създава работна група, която да работи по стандартите и пътната карта за 6G.

В Европа компаниите стартираха проекта Hexa-X през януари. Той включва представители на индустрията и научната общност и цели разработката на 6G. Проектът е воден от Nokia и подкрепен от Ericsson. Общо 25 организации от девет европейски държави участват в него.

В Китай властите посочиха 6G като водещ приоритет за следващата петилетка. В Корея лидерът Samsung също започва развойна дейност, а в Япония правителството обеща $450 млн. финансиране.

Европа се надява да спечели от силата си в развойната дейност. Но на Стария континент липсват играчи, които да контролират разработването на технологията, смятат експерти — достатъчно големи и мощни компании, които да имат голямо влияние в разработването на стандарта.

От своя страна САЩ, която макар и да е дом на най-големите и богати технологични компании в света, далеч не е лидер в телекомуникационния хардуер. Там липсват хардуерни компании в мащаб, които са ключови за основните 6G дейности.Затова и колаборацията между ЕС и САЩ е най-добрият залог.