Ако сте общували с околния свят през последните 6 месеца, със сигурност сте започнали да чувате доста по-често словосъчетанието "изкуствен интелект". Милиони хора по света в момента го свързват предимно с бота ChatGPT, който отговаря на въпроси по всякакви теми. Технологията навлиза и в уеб търсачките на Microsoft и Google, но тепърва ще виждаме в тази област много сериозни развития.

В свой материал Axios дава малко допълнителен контекст на процесите, които имат потенциала да повлияят на начина, по който общуваме с машините.

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

Отправна точка: Още преди няколко седмици от Microsoft заявиха, че новият голям езиков модел GPT-4 показва наченки на т.нар общ изкуствен интелект (artificial general intelligence - AGI) при решаването на разнообразни задачи, свързани с математика, писане на програмен код, разпознаване на обекти, анализ на терапии, законови текстове и т.н. без нуждата от специални инструкции.

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

AI без проблем пише зловреден код, но може да бъде впрегнат и в защитата на данните

Какво значи това: Има три ключови термина, с помощта на които по-добре ще разберем накъде върви изкуственият интелект. Ето така можем да ги обясним най-просто:

  • Генеративен AI - пише или рисува като човек;
  • Общ изкуствен интелект (AGI) - разсъждава като човек
  • Разумен AI - възприема себе си като личност.

Всички актуални имплементации на изкуствения интелект (ChatGPT, MidJourney, Dall-E и т.н.) са форми на генеративния изкуствен интелект. Те се базират на гигантски езикови модели, тренирани на огромно количество текстове, изображения, музика и т.н. за една проста задача - да правят "обосновано предположение" какво следва след дадена дума или след дадена точка от картинка.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

AGI, от друга страна, според Microsoft, е "система, която демонстрира широки интелектуални възможности, включително разбиране, планиране и учене от собствения опит - на или над човешкото ниво".

Разумният (sentient) AI е малко по-труден за дефиниране, като тук вече говорим повече на философско, отколкото на техническо равнище - за програма с осъзнато съществуване, собствени желания и чувства.

Къде сме ние: Все още няма даже научен консенсус за съществуването на AGI - много учени твърдят, че Microsoft виждат в GPT-4 това, което искат да видят. Разумният AI изглежда даже още по-далеч - макар инженер Google преди година публично да обяви, че техният езиков модел LaMDA вече заслужава човешки права. С днешна дата Блейк Лемойн не е служител на компанията, но и е доста по-сдържан в оценките си.

Не, изкуственият интелект на Google все още не е "разумен"

Не, изкуственият интелект на Google все още не е "разумен"

Инженер твърди, че LaMDA е "достигнала ниво на съзнание"

Какво предстои: Някои експерти смятат, че генеративните AI платформи ще ударят тавана на възможностите си преди да постигнат общ изкуствен интелект и за AGI ще е необходима цялостна промяна на подхода.

Има още два лагера в науката:

  • Прагматиците смятат, че генеративният AI ще се развие толкова много в способността си да разпознава различни закономерности в реалния свят, че ще работи като човек или по-добре. Когато това се обвърже със съответното количество сензори и роботизация, вече ще е трудно да не говорим за разумно създание. Склонни сме да смятаме, че в този лагер са почитатели на кино класиката Blade Runner.
  • Есенциалистите все пак остават на мнението, че човекът притежава уникални характеристики, които го отличават от всички изкуствени форми. Това според тях е свързано с биологични, духовни и познавателни фактори. Тук са феновете на "Матрицата".

От друга страна: Оставаме на филмова вълна. Поредицата "Терминатор" е впечатляваща като кино (особено втората част), но има един елемент в сюжета, който е особено притеснителен. Глобалният ядрен апокалипсис в поредицата настъпва, след като мощната система с изкуствен интелект SkyNet придобива съзнание и вижда заплаха за "живота" си в опитите на учените да я изключат. Нататък знаете - сцената с ядрения взрив и детската площадка, Арнолд Шварценегер, I"ll be back и т.н.

Това въобще не е фантастичен сценарий според някои от водещите AI изследователи в света - вече поверяваме ключови системи на изкуствения интелект и гледаме как той "поумнява" пред очите ни. Затова и по-рано през тази година те се подписаха под отворено писмо, в което се настоява AI компаниите да задържат обучаването на нови езикови модели до създаването на глобална регулация за отговорната им употреба.

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Бързата инвазия на технологиите притесни администрацията на Джо Байдън

Даже и изкуственият интелект да не ни засипе с ядрени бомби, прибързаното му въздействие има ефекта на остриетата от течен метал на T-1000 върху творческите професии, образованието и началните позиции в сфери като обслужването на клиенти и информационните технологии. Много бизнеси и потребители виждат как "магически" се отговаря на един или друг въпрос и не се замислят върху твърде често компромисното или направо лошо качество на създаденото с изкуствен интелект.

"Поумняването" на системите трябва преди всичко да разреши този проблем, защото иначе цялата технология може да бъде дамгосана като ненадеждна и развитието ѝ да пострада сериозно. А на нея не ѝ липсва потенциал.