Хотел в Шотландия започна да използва литиево-йонна батерия, за да подпомогне захранването на дейностите му.

200-стайният Premier Inn Edinburgh Park hotel, който се намира в шотландската столица Единбург, изпробва 100-киловатова батерия с цел по-добро управление на енергийното си потребление.

Батерията ще се зарежда от националната електрическа мрежа извън пиковите часове, когато електроенергията е по-евтина. Тя тежи около 5 тона и са й нужни около 2 часа, за да се зареди напълно. След това батерията ще осигурява цялостно захранване на хотела в продължение на около 3 часа, съобщава британският Independent.

Хотелът се превръща в първия в Обединеното кралство, който ще използва подобен метод на захранване. Той е собственост на гиганта в областта на настаняването Whitbread, който притежава и марки като Beefeater и Brewers Fayre.

Илън Мъск спечели облога за $25 милиона

Илън Мъск спечели облога за $25 милиона

Най-голямата батерия в света вече е монтирана в южна Австралия

"Батериите са, разбира се, ежедневни предмети, по-често свързани с захранването на малки домакински стоки като дистанционното управление на телевизора, така че е невероятно вълнуващо да пуснем първия във Великобритания захранван от батерия хотел - иновация, която ще спести пари, ще гарантира сигурността на доставките и ще подкрепи прехода към по-гъвкава мрежа", казва Сиан Хатън, ръководител на Whitbread в областта на енергетиката и околната среда.

Акумулаторната батерия ще помогне на компанията да изпълни ангажимента си да намали наполовина въглеродните си емисии до 2025 г.

Очаква се инсталацията да спести на хотела 20 000 паунда (25 345 долара) годишно от сметки за електричество. Ако изпитанието се окаже успешно, технологията може да бъде въведена и в други обекти на Premier Inn.

Устройството е доставено и монтирано от компанията E.ON, която ще наблюдава и контролира дистанционно работата на новата енергийна система.

Колко "гигафабрики" на Tesla са нужни, за да захранват с ток целия свят?

Колко "гигафабрики" на Tesla са нужни, за да захранват с ток целия свят?

Илън Мъск дава отговор на този въпрос

"Чрез добавянето на гъвкавостта на акумулаторната батерия можем да помогнем на Whitbread да премине към пълнофункционална опция за използване на електроенергия от мрежата, когато цените са ниски, съхраняване на тази енергия за употреба в пиковите часове и възможността да я продадат обратно в мрежата, което ще помогне за балансирането на търсенето и предлагането в мрежата, обяснява в изявлението Ричард Оукли, директор на клиентските сметки в E.ON.

Хотелът в Единбург е неслучайно е избран да изпробва батерията. Мястото е избрано "отчасти защото Шотландия е голям производител на енергия от възобновяеми източници, като вятърна енергия, която може да бъде подложена на нестабилност", казват от енергийната компанията в изявление, цитирано от CNBC.

Според официални данни Шотландия е дом на 25% от офшорните вятърни енергийни източници в Европа. Над 58 000 души в страната са заети в в нисковъглеродната икономика, свързана с възобновяема енергия.

Множество компании и държави по света инвестират в батерии, съхраняващи енергия, като един от начините за осигуряване на постоянство в електроснабдяването, генерирано от вятърна и слънчева енергия.