Намаления трафик даде време на много градове да реорганизират и преосмислят как ще изглежда пътуването в бъдеще, когато всички се върнем към нормалния начин на живот. За Барселона това доведе до решение за повече пешеходни зони, а за Венеция до забрана за круизните кораби да преминават край историческия център на града.

Париж обаче гледа напред в бъдещето, като смята да разгърне мрежа от летящи таксита, която да заработи до 2030 г, предава Forbes.

Процесът започва още това лято, през юни. Планът е доста мащабен според директора по стратегии, иновации и развитие на френската държавна компания, управляваща средствата за масов транспорт RATP. По думите на Мари-Клод Дюпюи до летните олимпийски игри в Париж през 2024 година вече ще има полети с хора.

Според местни източници концепцията за летящи таксита ще се въвежда от RATP, съвместно с Aéroports de Paris (ADP) и правителствената агенция, създадена за популяризиране на френската столица Choose Paris Region.

Според управляващия директор на ADP Едуард Аркрайт, такситата ще са "светият граал" на пътуванията в града: те не вдигат много шум, инфраструктурата изисква по-малко поддръжка и разходи и могат да спестят доста време.

В момента пътуването с такси от квартал La Défense например, който е част от западните предградия на Париж до летището Шарл де Гол на север, може да отнеме 40 минути. С летящите таксита обаче времето за пътуване ще бъде съкратено на 15 минути.

Както всяко удобство и това е твърде скъпо. Дизайнерите ще трябва да измислят как да превозват до шест пътници, вместо двама, както е сега, за да бъде системата рентабилна. Предвижда се да няма място за пилот и управлението на такситата да се случва дистанционно от земята.