Изследователи от университета Коч в Истанбул са разработили сензор, който предоставя информация относно свежестта на пакетирани месни продукти, с цел предотвратяване на хранително отравяне.

Тази инициатива, която осигури значително финансиране от програмите за кариерно развитие на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция беше представена в Nature, едно от най-престижните научни списания в света.

"В този проект ние се съсредоточихме върху два основни въпроса: хранителни отпадъци и болести, причинени от храна. В световен мащаб почти 1,3 милиарда тона храна се губят всяка година. Освен това, според Световната здравна организация близо 400 000 души губят живота си годишно заради хранителни натравяния. За съжаление, почти една трета от тези жертви са деца", каза д-р Емин Истиф, цитиран от Hurriyet.

Обяснявайки принципа на работа на сензора, Истиф отбеляза, че храните на основата на протеини отделят биологични амини и следователно определени газове, когато започнат да се развалят. Сензорът измерва тези газове, като по този начин определя свежестта на храната.

Посочвайки, че сензорът може да открие началото на развалянето на месото дори преди то да достигне етапа на засичане от човешкия нос, Истиф добави, че тази концепция е пионер в няколко аспекта в световен мащаб.

КЗК ще проверява производителите на "овче" сирене "Димитър Маджаров" и "Саяна"

КЗК ще проверява производителите на "овче" сирене "Димитър Маджаров" и "Саяна"

Регулаторът ще прецени въведени ли са в заблуждение потребителите

"Най-критичният аспект на този сензор е, че разработената концепция се реализира за първи път в тази област. За разлика от сензорите, изследвани по-рано, можете незабавно да проверите състоянието на храната, като използвате мобилно приложение на телефона си."

Заявявайки, че в момента сензорът е способен да предоставя информация за храни, богати на протеини, особено месо, птици или рибни продукти, Истиф каза, че проектът ще бъде разработен за други видове храни в бъдеще.

"Първоначалният ни приоритет бяха месните продукти, тъй като развалените месни продукти могат да доведат до сериозни нарушения на храносмилателната система и дори до смърт", каза Истиф.

"Сензорът ще бъде интегриран в опаковката, позволявайки на потребителите просто да инсталират приложението, да доближат телефона си до продукта на рафта в супермаркета и незабавно да оценят състоянието му. Тази система може да предостави важна информация и за вериги супермаркети или производители на месо", той добави.

Как Испания стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Страната, която стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Доминацията ѝ започва с приемането й в ЕС