Термовизионните устройства като очилата за нощно виждане могат да помагат на полицията, на спасителните екипи и на войниците да откриват врагове или жертви през стени или в пълен мрак. Най-добрите устройства обаче изискват криогенно охлаждане, което ги прави тежки, скъпи и бавни.

Тук идва графенът – полупроводников материал, който е 100 пъти по-силен от стоманата. Изследователи от Масачузетския технологичен институт са създали чип от материала, който може да разреши проблема, съобщи уеб изданието Engаdgеt.

Получените инфрачервени сензори били достатъчно малки, че да могат да бъдат „интегрирани във всеки телефон и всеки лаптоп”, според съавтора на проучването Томас Паласиос.

При изследването на материала станало ясно, че няма нужда от външно охлаждане, което обикновено се изисква от подобни устройства за отделяне на вътрешната топлина от инфрачервената сигнатура на целта.

Компактният сензор е успял да долови формата на човешка ръка, което е обещаващ първи резултат. Целта е резолюцията да бъде подобрена, така че технологията да може да бъде използвана в устройствата, които използваме всеки ден.

Паласиос дава пример за сайта LiveScience, че сензорите един ден могат да бъдат въведени в автомобилно предно стъкло, което ще предостави „системи за нощно виждане в реално време, без да бъде блокиран погледът на шофьора на пътя”.

Все още се очакват привърженици на обещаващата технология, базирана на графена, които да я внедрят в използваеми продукти.