Сръбският стартъп Ovii, със седалище във Великобритания, заедно с технически екип в Нови Сад, проектира "Habet" - платформа, която използва 3D технология за създаване на видео игри, за да осигури здравно лечение в 3D света, с фокус върху психичното здраве и лечението на болестите на зависимостта, съобщават сръбските медии.

За да поясним, това означава, че пациентът е от едната страна, а неговият терапевт от другата, провеждат сеанс във виртуалния свят, всеки със собствен аватар.

Снимка 554944

Източник: iStock

"Ние сме част от екипа, който прави изследвания и разработки, предимно технологии като блокчейн, мета и 3D свят, който е много актуален и популярен сега, а също така се занимаваме с разширени версии на сигурността и безопасността на онлайн потребителите, като използване на усъвършенствани алгоритми за удостоверяване, като биометрични пръстови отпечатъци, зеници на очите и други подобни" коментираСтефан Деянович - асистент във Факултета по технически науки в Нови Сад и технически директор на Ovii, цитиран от eKapija.

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес от Виенския икономически университет

Началото беше... блокчейн

Всички говореха за блокчейн и за криптовалутите, някои направиха пари, други ги загубиха и след това технологията някак замря. След това Facebook излезе с голямата новина, че променя името си на Meta, което е съкращение от Metaverse - метавселена.

Идеята е масово навлизане на нови виртуални светове, където всеки потребител има свой аватар. Заявката за метавсленена имаше признаци на голям фурор, но все още няма истинско внедряване в нея, коментират от сръбската компания.

Програмистите работят върху тяхната иновативна технология вече пет години, от 2018 година насам.

С въвеждането на блокчейн технологията и биометричната идентификация в името на сигурността, те стигат до създаването на психиатричните аватари и се надяват те скоро да бъдат полезни на хората, както в метавселената, така и извън нея.

Не като Зукърбърг: Пазителите на Linux правят метавселената достъпна за всички

Не като Зукърбърг: Пазителите на Linux правят метавселената достъпна за всички

Целта е виртуалните светове да се градят върху софтуер с отворен код