Дните на д-р Чарлз Суонтън са натоварени, но трудът му се възнаграждава. Институтът Francis Crick Institute, където той работи, тества медици в Лондон, които са освободени от работа, след като са показвали симптоми на Covid-19. Онези, за които е установено, че са свободни от вируса, вече са на работа, пише BBC.

Пренатоварените болници отчаяно се нуждаят от повече тестове за новия вирус. Не само за пациентите, а и за медицинския персонал, който е на първа линия срещу болестта.

Правителството на Великобритания си постави цел да се правят по 100 000 теста на ден до края на април. Това обаче не се случва.

Тестовете за новия коронавирус са сложни. А такива за установяване дали някой някога е бил болен от вируса все още се правят и чакат одобрение.

Bosch създаде нови бързи тестове за Covid-19

Bosch създаде нови бързи тестове за Covid-19

Резултатите излизат след едва два часа и половина

Частни и университетски лаборатории на Острова вече дариха оборудване за три огромни центъра за тестване в Глазгоу, Милтън Кейнс и Олдърли Парк в Чешир. Но наличието на машините не е достатъчно - те също така се нуждаят от различни химикали, за да функционират. Всъщност "коктейлите" от химикали за тестовете, или реагентите, са различни. Учените знаят съставките, но точните пропорции са специфични и различни. Всяка компания, произвеждаща тестове, има своя рецепта, която е фирмена тайна. Такива компании са Qiagen, Roche, Merck и Eurofins Genomics.

Д-р Суонтън и колегите му от института обаче разбраха навреме, че по-голямата част от света ще се нуждае от тези коктейли, или реагенти, а компаниите ще бъдат затрупани. Така че вместо да чакат, те доброволно са направили своя разработка на подобни коктейли, които да послужат за тестване. Тяхната цел е с тези химикали да се тества местния медицински персонал в Лондон.

Акциите на френската Novacyt са поскъпнали с 1600% от началото на годината

Акциите на неизвестна фармацевтична фирма поскъпнаха с 1600% заради тест за COVID-19

Пазарната ѝ капитализация стига 197 милиона евро

Институтът се ръководи от учения сър Пол Нърс, който е и носител на Нобелова награда, а не от здравните служби на Острова. Това е изследователска лаборатория, формирана в партньорство между Cancer Research UK и лондонските болници с подкрепата на академичните среди.

Преди три седмици, когато вирусът плъзна из Европа, лабораториите на института бяха затворени, защото работата им беше счетена за несъществена. Поради това лабораториите предадоха голяма част от техниката си на Министерството на здравеопазването.

По думите на Суонтън обаче много от тези работници могат да помагат в борбата срещу коронавируса. Поради това той изпрати до сформираната работна група в страната писмо, а в същото време г-н Нърс писа до служителите на института с молба служителите да се върнат доброволно на работа. За 24 часа той получава 300 отговора.

И така медиците започват неуморна работа за намирането на нова процедура за изработка на химическите коктейли, необходими за тестване. Сега д-р Суонтън ръководи усилията за тестване в института.

"Тук имаме персонала, съоръженията и ресурсите, за да се включим в борбата срещу коронавируса. И така избрахме да направим", посочи медикът.

След като екипът изработва правилния химически коктейл за тестване, той получава акредитация по бързо процес.

Тестът за Covid-19 използва именно тези химически материали, които извличат генетичния материал от клетките, открити върху тампон. Сега комплект от 50 такива "коктейла" струва около 350 паунда.

Тези тестове също така могат да проследят дали вирусът е присъствал в пробата.

Ще поскъпнат ли лекарствата заради коронавируса?

Ще поскъпнат ли лекарствата заради коронавируса?

Има достатъчно медикаменти в наличност у нас за следващите 3 - 6 месеца

Компаниите, които произвеждат химическите комлекти за тестване обаче са притеснени от всичко това. Д-р Томас Терингер, който е говорител на Qiagen - немска компания за химикали, която доставя комплекти на Острова, каза, че замяната на оригиналните химикали с "домашни рецепти" може бъде като игра с огъня.

"Ние можем да гарантираме, че нашите извличания работят само ако ги направим в нашите производствени мощности, където имаме контролирана среда. Всяка грешна стъпка може да доведе до фалшив положителен резултат и да създадете повече вреда, отколкото полза", казва той. Думите му се подкрепят от факта, че няколко реагента, произведени от Центровете за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ, не успяха да дадат категорични резултати.

"Не говорим за печене на торта. Става въпрос за живот и смърт", допълва Терингер.

Но комплектите на големите компании са корпоративни тайни. А фирмите се бавят в производството им, което прави нуждата силна.

"Нито една компания не може да помогне за задоволяване на търсенето", казва Терингер от Qiagen.

Компанията премина от производство на 1,5 милиона комплекта на месец до 20 милиона. Фирмата нае и нов персонал и се премести на работен ден в три смени, за да работи денонощно. И въпреки това те не успяват да задоволят търсенето и дори пренасочиха някои от купувачите си към конкуренти.

Д-р Суонтън не може да каже дали изготвянето на собствени тестови комплекти за местните служители на NHS е било правилното решение. Те обаче са дали резултат, следователно могат да се приложат и в по-мащабен план, вместо да се чакат големите производители. "Само времето ще покаже дали това беше правилно решение. Но със сигурност беше по-добро от това да не правим нищо", завършва той.

Ядрената медицина все повече навлиза в борбата с Covid-19

Ядрената медицина все повече навлиза в борбата с Covid-19

Сигурните доставки на електроенергия не са единственият принос на ядрените мощности днес