През 1996 г. Google бил все още изследователски проект в Станфорд, най-съвременната операционна система за настолни компютри била Windows 95, а Amazon бил едва малък стартъп, който продава книги.

По това време Стив Джобс все още не се бил завърнал в Apple, когато дал забележително проникновено интервю за уебсайта Wired същата година. Макар че iMac, iPod и iPhone все още били далеч от реализация, а Джобс работел за NeXT, той много ясно прозрял накъде се отправя компютърната индустрия, пише Business Insidеr.

И макар по-късната му дейност безспорно да е повлияла върху развоя на нещата, той все пак предложил няколко предсказания, които са шокиращо точни днес.

Ето какво е познал основателят на американския технологичен гигант Apple:

 1. Основната прогноза на Джобс била, че интернет ще бъде повсеместен. Разбира се, много хора са предвидили това, но той загатнал за „тон за уеб набиране навсякъде”, което намеква за днешния свят на мобилност.
 2. Търговията ще бъде „убиец” в мрежата.

Когато бил попитан за основните бенефициенти от интернет, Джобс заявил, че това ще са хората, които продават нещо: „Това е търговията. Хората ще спрат да ходят в много магазини. И ще си купуват неща по интернет!”.

Създателят на Amazon Джеф Безос обърнал внимание, макар че към онзи момент компанията била едва малък стартъп, съсредоточен върху продажба на книги. Двайсет години по-късно Amazon отечете нетни продажби от 105 милиарда долара през 2015 г., докато търговски вериги като Walmart изпитват трудности и затварят част от магазините си.

 1. Джобс предвидил още, че интернет ще бъде страхотен начин за заобикаляне на посредници – основна тема на технологичните стартъпи за последните 20 години.

„Най-добрият начин да се мисли за мрежата е сякаш тя е канал за дистрибуция директно до клиента, независимо дали за информация или търговия. Тя заобикаля всички посредници. Както се оказва – има много посредници в това общество. А те обикновено са склонни да забавят нещата, да ги омърсяват и да ги оскъпяват. Отстраняването им ще бъде абсолютно”, заявил Стив Джобс.

 1. „Големите компании, които не обърнат внимание на промяната, ще пострадат”.

„Мрежата ще бъде още една от големите фактори на промяната, с които се сблъскват компаниите всяко десетилетие. В следващите 10 години този фактор ще е интернет”, изказал предположението си Джобс.

Изглежда тук ще се съгласят звукозаписните и таксиметровите компании, както и книжарниците.

 1. Една от прогнозите му била за напълно функционални уеб приложения – години преди термини като Ajax и Web 2.0 да бъдат измислени.

„Хората започват да правят комплексно публикуване – много прости форми на това. Това ще експлодира напълно през следващите 12-18 месеца”.

„Това е следващият голям етап в интернет. Виждали ли сте уебсайта на Federal Express, в който можете да следите дадена пратка?”, пита навремето Стив Джобс.

 1. Друго шокиращо предсказание на Джобс било за Tesla – или поне за бизнес модела на производителя на електромобили

„Вземете например автокъщите. Толкова много пари се харчат за инвентаризация – милиарди долари. Складовата наличност не е хубаво нещо. Тя се обвързва с тонове пари, отворена е за вандализъм, превръща се в отживелица. Изисква се ужасно много време за управление. А и обикновено колата, която искаш, в цвета, който искаш, така или иначе не е там. Не би ли било хубаво да се отървем от целия този инвентар? Да има само един бял автомобил за каране, а после да поръчаш колата си и да я получиш за седмица”, заявил Джобс.

Днес „магазините” на американската компания за електрически коли Tesla почти нямат изложени автомобили. Вместо това потенциалните купувачи могат да разгледат примерните модели и да си поръчат онлайн или чрез търговски представител за по-късна доставка.

Разбира се, автокъщите на Tesla може да са се повлияли от магазините на Apple – един от проектите на Джобс. Очевидно тук може да се спори дали Стив Джобс е предвидил това, или е оказал влияние.

 1. Джобс предсказал, че пазарът на десктоп устройства ще бъде „в тъмни векове за следващите 10 години или със сигурност за остатъка от десетилетието”.

През 2006 г. Mac преминал на процесори Intel, разклащайки улегналия пазар. Днес Apple е единственият производител на настолни компютри, който отчита ръст в продажбите.

„В крайна сметка Microsoft ще рухне заради самодоволство и може би ще се развият нови неща”, посочил навремето Джобс.

 1. Стив Джобс предвидил и облачните услуги като iCloud и Google Drive:

„Минутата, в която не трябва да управлявам собственото си хранилище, и минутата, в която живея основно в свързан, а не самостоятелен свят, има нови възможности за метафори”.

 1. Той дори намекнал, че ще има продукт като Chromebook още преди Google да са завършили търсачката си:

„Възможно е някои хора да предложат много интересни уеб терминали и да продават хардуер”.

 1. Стив Джобс бил голям привърженик в училищата да има технологии, но дори през 1996 г. осъзнавал, че тяхното прибавяне не подобрява автоматично училищата.
 2. Той твърдял още, че хората вече живеели в „информационно претоварване” и че „повечето хора получават много повече информация, отколкото могат да усвоят така или иначе”.

Това може да е било вярно и да остава такова и до днес, но много поклонници на Instagram и Twitter не биха се съгласили.

Дори и при всички тези предсказания относно начините, по които интернет може да революционизира цели индустрии, Стив Джобс е казал, че технологиите не променят света, което може би не е вярно.

„Мрежата ще бъде много важна. Ще бъде ли обаче събитие, променящо живота на милиони души? Не. Имам предвид – може би, но не е твърдо „да” на този етап”, посочил той.

„Със сигурност няма да бъде като първия път, в който някой е гледал телевизия. Със сигурност няма да бъде толкова дълбоко, колкото когато някой в Небраска за първи път е слушал радиопредаване. Няма да бъде толкова сериозно”, смятал навремето Стив Джобс.

11 години по-късно той представил iPhone.