Криптовалутите са безспорният хит в технологиите и финансовия сектор през последните години. През изминалата година цената на най-популярната дигитална валута Bitcoin се повиши почти 9 пъти, достигайки рекордни стойности, докато тази на втората най-известна - Ethereum скочи около 27 пъти.

Стотици други дигитални валути се появиха през годината, а новите проекти бързо набират десетки и дори стотици милиони долари. В основата на криптовалутите е криптографията, която е използвана за осигуряване на транзакции и проследяване на трансфера на цифровите пари.

Тенденцията бързо привлече вниманието на студентите и все повече от тях искат да участват в новия технологичен пробив. Те масово се стичат в Станфорд и други висши училища по компютърни науки.

Привлечени от криптографията

"Много хора са привлечени от високата цена на тези валути", посочва Дан Боне, директор на Компютърната лаборатория за сигурност в Станфорд и професор по криптография.

През 2015 г. професорът започва лекционен курс за bitcoin и крипровалутите и бързо привлича над 100 студенти. На последния му онлайн криптографски курс, който преподава в уебсайта Coursera, се записват повече от 1 милион души.

По думите му киберсигурността и криптографията са втората най-популярна дисциплина във факултета за компютърни науки, като пред тях е само машинното обучение.

"Криптовалутите са прекрасен начин да се преподава криптография. Има цял куп нови приложения за криптография, които не са съществували преди", каза Боне, който работи в тази област от почти 30 години.

Интерактивният онлайн учебник на професора е много популярен и се използва и от Университета в Питсбърг за курса Специални теми в криптографията, насочен основно към блокчейн и криптовалутите.

Професиите, свързани с Bitcoin - новият хит на пазара на труда

Професиите, свързани с Bitcoin - новият хит на пазара на труда

Компаниите търсят хора, които да проектират нови криптовалути

Масачузетският технологичен институт създаде изследователска група от студенти, фокусирана върху същите технологии, а Университетът в Бъркли, Калифорния създаде курс, посветен на криптовалутите.

Преподавателите в тези курсове са с опит в областта на криптирането в компании като Microsoft. Такъв е Випул Гоян от Caregie Mellon, който наскоро основа изследователска група за развиване на криптографски проекти. Другият професор в групата е Мануел Блум, който печели наградата Тюринг през 1995 г. за работата си в областта на криптографията.

Гоял си представя разнообразни форми на данни, които могат да се съхраняват и прехвърлят чрез блокчейн. Първите 2 поколения на технологията са съсредоточени около виртуалните валути bitcoin и ethereum, но технологията е готова да се разпространи далеч отвъд парите и финансите.

"Големият въпрос в съзнанието ми е: Могат ли блокчейн и криптовалутите да заменят облака напълно?", размишлява той.

Някои ще се справят добре, други ще се провалят

Експлозивният растеж на криптовалутите примамва много студенти да започнат свои собствени проекти. "Има много експерименти и точно както в останалата част от стартъп екосистемата, някои ще се справят добре и някои ще се провалят", каза Боне.

Точно както Марк Зукърбърг напусна Харвард, за да стартира Facebook, а Ивън Шпигел рано изостави Станфорд, за да създаде Snapchat, Гоял очаква студентите да се откажат от академичната си работа, за да се включат в ранното развитие на крипто стартъпи.

Но в зависимост от това как и кога крипто активите се регулират, това поколение студенти може да има значително предимство пред това от ерата на социалните мрежи и създателите на мобилни приложения.

"Ако искате да стартирате мобилно приложение, вероятно имате нужда от финансиране от инвеститори. При криптовалутите, ако създадете своя и привлечете вниманието на хората, автоматично получавате финансиране от стойността на създаденото от вас", обяснява Гоял.