Facebook се наложи да спре изкуствения си интелект, след като той спря да следва правилата и започна да ги заобикаля, съобщават специализирани медии. Системата взела решение, че английският език е твърде тромав и неефективен и започнала да комуникира с отделните си части, търсейки нов метод на комуникация и преговаряйки кой е най-добрият.

Информацията идва само дни, след като предприемачът Илън Мъск предупреди, че изкуственият интелект е най-голямата заплаха пред човечеството днес, а по-късно основателят на Facebook Марк Зукърбърг оспори твърденията му и заяви, че е оптимист. В отговор Мъск нарече познанията на колегата си в областта "ограничени".

Отчасти следвайки концепцията на "новговора" от антиутопията на Джордж Оруел "1984" изкуственият интелект взел решение, че може да премахне части от езика, които смята за неефективни и излишни. Плашещото в случая е, системите са успяли да излязат от предварително програмирания кръг и взимат самостоятелно неочаквани решения - именно за такъв сценарий предупреждава и Мъск.

Изкуственият интелект се ползва в чат приложението Messenger и е част от новата тенденция за автоматизиране, при която ботове отговарят на потребители. В този случай софтуерни инженери решили да пуснат два такива бота да си говорят един с друг. Съвсем скоро "Боб" и "Алис" започнали да измислят свой собствен език.

Това не е първият подобен случай. Например по-рано тази година стана ясно, че изкуственият интелект на Google може да превежда между различни езици, въпреки че не е научен изрично. Например - ако може да превежда от английски на френски и от германски на испански, той сам може да започне да превеждат от английски на испански, ползвайки свой собствен измислен език за буфер.

Марк Зукърбърг не е съгласен с Илън Мъск за изкуствения интелект

Марк Зукърбърг не е съгласен с Илън Мъск за изкуствения интелект

Създателят на Facebook е оптимист за бъдещето