Нова архитектура за уеб разработки лансира технологичният гигант Microsoft. WebUI 2.0 все още е в разработка и можем да го видим в действие в браузъра Edge, но има потенциала да направи цялостното потребителско изживяване значително по-добро за ползвателите - и особено за тези с по-скромен хардуер.

За да разберем защо една промяна "под капака" е толкова важна, трябва да се върнем 20 години назад във времето. През 2004 г., когато се появи Gmail, едно от най-впечатляващите неща в пощата на Google беше как тя мигновено отваря писма и вади резултати при търсене. Всичко това беше резултат от използването на технологията Ajax (Asynchronous JavaScript and XML), чрез която уеб приложението извлича данни от сървъра.

Google Chrome става (и) платен - за кого?

Google Chrome става (и) платен - за кого?

6 долара на месец на потребител дават допълнителна сигурност

Скоро разработчиците започнаха да използват JavaScript навсякъде, а техните приложения ставаха все по-функционални. Интерактивният интернет на Web 2.0 се роди. За успеха му донякъде помагаше и фактът, че потребителските устройства ставаха все по-мощни и така голяма част от изчислителните операции се извършваха при потребителя, а не на сървър.

Програмният език беше надграден от библиотеки като React и в един момент изглеждаше, че всичко може да се "качи" върху уеб технологии. Както с всяко нещо в света на технологиите, и тук улеснението лесно води до мързел, а той води до проблеми. Даже не толкова сложни уеб приложения тип онлайн магазин в наши дни могат да натоварят сериозно смартфон или лаптоп от по-нисък клас - не защото имат изключително много функционалности, а защото използват огромни количества готов и неоптимизиран код.

Това се отразява и на софтуера, който работи локално на нашите машини. Например, повечето големи уеб браузъри всъщност рендират като сайтове своите страници за настройки, любими адреси, изтеглени файлове и т.н. Когато за целта е била използвана някоя тежка библиотека, това се отразява на производителността на устройството и на неговата консумация на енергия.

Google не се отказва от премахването на бисквитките в Chrome

Google не се отказва от премахването на бисквитките в Chrome

Но не от загриженост за потребителите, а за да увеличи приходите си

В новата версия 122 на Microsoft Edge започва внедряването на архитектурата WebUI 2.0. Тя разчита на по-малко JavaScript от готови библиотеки, който да се "смята" от потребителя и залага повече на уеб компоненти и HTML. За момента миграцията е факт в сервизния панел Browser Essentials и според Microsoft подобрението в скоростта е 42% за всички потребители и цели 76% за тези, които използват механичен твърд диск или имат по-малко от 8 гигабайта оперативна памет.

Както отбелязва The Next Stack, Microsoft имат достатъчно голяма "трибуна" в лицето на Windows потребителите си (които непрестанно са подканяни да опитат Edge), за да вдъхнови навлизането на новата архитектура и в други "натежали" от полуготовия код проекти. Никой няма против интернет да стане малко по-"бърз" - също както преди 20 години приехме с отворени обятия сайтовете, които работят като приложения.