Facebook е дал право на Netflix, Spotify и Royal Bank of Canada да четат, пишат и трият лични съобщения от името на потребителите, както и да виждат всички участници в даден чат, разкрива The New York Times в нов материал, базиран на вътрешни документи и информация от настоящи и бивши служители на социалната мрежа.

Специалният достъп е част от предоставената възможност компаниите да предлагат услуги, интегрирани в приложението Messenger. Netflix и RBC вече са ги спрели, но Spotify продължава да дава възможност за споделяне на музика директно в приложението. Компанията има достъп до съобщенията на над 70 милиона акаунта. Netflix и Spotify твърдят, че не са знаели, че имат такъв достъп, а Royal Bank of Canada отрича.

Apple пък е получила достъп до контактите и записите в календара на потребителите заради интеграцията на приложението в iOS. Компанията също заяви, че не е знаела, че има специален достъп, както и че никаква информация не е напускала устройствата.

Подобни споразумения е имало с около 60 производители на устройства.

Разкрити тайни и-мейли припомнят: Вие сте продуктът на Facebook

Разкрити тайни и-мейли припомнят: Вие сте продуктът на Facebook

Съобщения, които британски депутати направиха публични, разкриват как се отнася компанията с личните ви данни

Amazon е имала имената и друга лична информация на потребителите. Bing, търсачката на Microsoft, също е имала достъп до имената и друга потребителска информация на "приятелите" във Facebook. Yahoo и руската търсачка Yandex също са имали специални споразумения с компанията и са запазили достъп до личните данни години, след като тези сделки са били прекратени.

Общо около 150 компании са имали споразумения за данни с Facebook. Социалната мрежа твърди, че няма намерени доказателства, че някои от партньорите ѝ са злоупотребявали с информацията.

Бъг разкрил личните снимки на 6,8 милиона потребители на Facebook

Бъг разкрил личните снимки на 6,8 милиона потребители на Facebook

До тях са имали достъп над 850 разработчици