Facebook заяви, че проблемът с видените пароли на потребители в Instagram e по-сериозен отколкото е изглеждало.

След като през март Facebook заяви, че притежаваната от нея платформа Instagram е разкрила паролите на десетки хиляди потребители, сега става ясно, че засегнатите са милиони, пише MarketWatch.

"Ние ще намерим тези потребители, както направихме с останалите. Нашето разследване показа, че никой не се е възползвал от тези пароли", казва Педро Шанауати, вицепрезидент на инженерния отдел във Facebook.

Типично е паролите на потребителите на Facebook и Instagram да бъдат кодирани, без да се показват в системата, за да не може да ги види никой. През март обаче грешка позволява на част от екипа като разработчици и инженери да види точно какви са паролите за Instagram на много хора. Проблемът е бил отстранен веднага, щом компанията е разбрала за него.

От Facebook отказаха да разкрият точно колко потребители са били засегнати, като обясниха, че информацията за още изложени на показ пароли, е получена в последните дни.

Актуализираните данни бяха добавени към месечния блог пост в четвъртък, което предизвика широк публичен отзвук.

"Това е казус, с който много се спекулира. Просто искахме да кажем, че научихме за още пароли, които са били съхранявани по този начин, спрямо първоначално засегнатите. Няма доказателства обаче за злоупотреба с тях", заяви говорител на Facebook.

В първоначалното си съобщение през март компанията на Зукърбърг обяви, че стотици милиони потребители на Facebook Lite също са били засегнати.

Facebook взе имейл адресите на 1,5 милиона потребители

Facebook взе имейл адресите на 1,5 милиона потребители

Компанията е събрала всеки контакт в електронната поща на даден потребител

Проблемът с паролите е последният скандал от редицата такива за IT гиганта. Настоящият гаф е предшестван от достъпа до имейлите на 1,5 милион потребители на Facebook. А най-сериозният остава този с източените данни на Cambridge Analytica.

Въпреки поредицата от негативните обстоятелства, акциите на Facebook не се влияят и остават стабилни.