В писмо до медиите един от съучредителите на Facebook настоява за разделяне на социалната медия на компаниите, които е придобила. Крис Хюс , с който Зукърбърг положи основите на технологичната империя преди 15 години смята, че Федералната Търговска Комисия (ФТК) е трябвало да се противопостави на придобиването на Instagram и WhatsApp от Facebook. Според него така е щяло да има повече конкуренция между социалните мрежи.

Изказването на Хюс, който е помогнал да съществува Facebook гласи, че днес мрежата е пример за монопол, ограничава конкуренцията и възспира иновациите, пише The Verge. По думите му потребителите не се отказват от платформата на Зукърбърг, защото не съществува сериозен конкурент.

Това, което бившият технологичен предприемач посочва като аргумент, е че от 2011 година на пазара не са пускани нови социални мрежи. Освен това 84 процента от приходите за реклама отиват директно във Facebook.

Хюс дава за пример намесата на ФТК за разпадането на AT&T през 80-те години, както и продажбата на Wild Oats от Whole Foods през 2009 година.

Елизабет Уорън и Рупърт Мърдок в един отбор: ИТ гигантите трябва да се плашат

Елизабет Уорън и Рупърт Мърдок в един отбор: ИТ гигантите трябва да се плашат

Общата им неприязън към технологичните корпорации ги прави съюзници

Проблемът с Facebook не е само икономически. Алгоритмите за нюзфийда диктуват съдържанието, което милиони хора виждат всеки ден.

Отдавнашният партньор на Зукърбърг твърди, че ръководителят на технологичната империя притежава мажоритарният пакет от акции. А това означава, че няма вътрешна проверка на неговите правомощия и не съществува правителствена агенция, която да се занимава с надзор на компания като Facebook.

"Влиянието на Марк е зашеметяващо. То далеч надхвърля това, на всеки друг в частния сектор или правителството. Под неговия контрол са най-използваните социални платформи - Facebook, Instagram и WhatsApp. Той избира алгоритмите за тях, които определят какво съдържание да виждат потребителите", обяснява Крис.

"Марк е добър, любезен човек, но съм ядосан, защото фокусът му върху растежа на компанията го е накарал да жертва сигурността и учтивостта за повече кликове", добавя Хюс.

Заедно с отделянето на придобитите компании от гиганта Facebook, съоснователят на мрежата призовава САЩ да създаде правителствена агенция, която да се занимава с регулирането на технологични компании. Според него тя трябва да има задачата да защитава неприкосновеността и личния живот на потребителите.

Със своето мнение и предприети действие да го направи публично, Хюс се присъединява към все повечето хора, които искат ограничаване на властта на Facebook.