Огромна промяна в сферата на мрежовата инфраструктура е в ход в големите компании - мобилната свързаност започва да измества традиционните кабели. Масовото навлизане на 5G, новите програмни интерфейси (API) и подобренията в сигурността спомагат значително за това, става ясно от анализ на GlobalData.

"Безжичните технологии традиционно са "втора цигулка" след традиционната свързаност в enterprise среда - използвани са най-вече като резервен вариант. Постепенното развиване на 5G Standalone (5G SA) мрежи, обаче е скок напред по отношение на капацитета и програмируемостта на безжичните мрежи", посочват експертите.

Наблюдава се забележително развитие на 5G мрежите у нас

Наблюдава се забележително развитие на 5G мрежите у нас

Това дава допълнителни възможности както на телекомите, така и на техните клиенти

Гари Бартън от GlobalData допълва: "Свързаността без кабели има силно послание, което е привлекателно за бизнеса от много време. Wi-Fi отдавна задмина LAN мрежите, а вече виждаме сигнали, че безжичната свързаност може да завладее и WAN сферата. Сигурността остава най-голямата бариера".

Мобилната свързаност е свързана със значителни предизвикателства заради теоретичната възможност чувствителни данни да бъдат неоторизирано достъпени извън корпоративната среда. Именно в тази връзка GSM асоциацията и телекомите разработват и внедряват цялостни решения, които идентифицират както устройството, така и SIM картата с цел да се пресече т.нар "клониране" на хардуера, който установява сигурна връзка.

Това се случва чрез API, а други програмни интерфейси позволяват "сегментиране" на 5G мрежата - едно от големите ѝ предимства пред 4G. Така тази свързаност може да "понася" и големи мултимедийни натоварвания.

Дългоочаквано развитие

Тенденциите, които виждат от GlobalData, са всъщност част от ключовите послания, с които 5G дебютира преди близо 5 години. Мрежите от пето поколение трябваше да бъдат в основата на роботизирани фабрики, автономни автомобили, хирургически интервенции от разстояние и т.н. Въпреки големите инвестиции на телекомите в ново оборудване, обещанията за нов стандарт за свързаност в твърде малка степен се превърнаха в реалност.

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

Мобилните мрежи от пето поколение имат потенциал, но падат жертва на нереалистични очаквания

5G SA едва сега (донякъде) набира скорост - бизнесът чак на този етап на развитието на технологията може да си я позволи. В същото време, производителите на мрежово оборудване вече говорят за 6G, като говорят за същите потенциални приложения, за които вече чувахме при представянето на предната генерация.