Загубите, вследствие на различни хакерски атаки над платформи за криптовалута са скочили с близо 60% през първите седем месеца на годината. Отчетените загуби са на стойност до $1,9 милиарда долара, според публикация в блог от фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis, цитирана от Reuters.

През същия период на миналата година откраднатите пари в резултат от хакване възлизат на $1,2 милиарда. Измамниците могат да се представят за законни фирми и да предлагат измамни крипто монети или токени.

Приложенията за децентрализирани финанси, много от които работят въз основа на блокчейна Ethereum, са финансови платформи, които позволяват кредитиране извън традиционните банки, което е деноминирано в крипто валути, пише Bloomberg.

Поредната кражба на криптовалута: Хакери откраднаха $100 милиона

Поредната кражба на криптовалута: Хакери откраднаха $100 милиона

Кражбата е извършена от т. нар. "блокчейн мост" Horizon

Chainalysis отбеляза, че няма вероятност тенденцията да се обърне скоро, като се има предвид хакването в размер на $190 милиона на Nomad и хакването в размер на $5 милиона на няколко портфейла на Solanа през първата седмица на месец август тази година.

Голяма част от средствата, откраднати чрез протоколите за децентрализирани финанси могат да бъдат приписани на "лоши играчи", свързани със Северна Корея - най-вече елитни хакерски единици като Lazarus Group, пише Chainalysis.

"Протоколите за децентрализирани финанси са много уязвими към хакери, тъй като техният публичен код може да бъде изучаван до безкрайност от киберпрестъпници, търсещи начини да спечелят пари", допълват експертите на Chainalysis.

Те изчисляват, че до настоящия момент на 2022 година само групите, свързани със Северна Корея, са откраднали около $1 милиард криптовалута от протоколи за децентрализирани финанси.

Севернокорейски хакери стоят зад кражбата на над $500 милиона в криптовалута

Севернокорейски хакери стоят зад кражбата на над $500 милиона в криптовалута

Това е най-голямата криптокражба в света