Концернът Google е изправен пред сериозни проблеми в Европа. В Италия заплашват със затвор, в Брюксел искат да открият процедура срещу търсачката, а в Германия имат проблеми с новата платформа на Google - Streetview, пише Deutsche Welle.

Италиански съд осъди четирима мениджъри на Google на по 6 месеца затвор. Присъдите бяха променени в условни, а Google ще обжалва. Концернът окачестви присъдите като неочаквани и изненадващи. Миланският съд осъди задочно отговорния адвокат за защита на личните данни Питър Флейшер, вицепрезидента и шефа на правния отдел - Дейвид Дрюмон и Джордж де лос Рейес; четвъртият обвиняем - маркетинговият мениджър беше оправдан.

Лоши новини за Google

Повод за съдебното преследване е видеоклип от 2006 година, показващ издевателства на младежи в Торино над аутист. Заснетият с мобилен телефон клип стоя в мрежата два месеца и можеше да бъде свалян многократно, преди Google да го махне от видеоплатформата си. Присъдите са ясен сигнал, че правата на един концерн не са по-големи от достойнството на една личност, заяви прокурорът Алфредо Робледо.

В деня на произнасянето на присъдите в Милано от Брюксел дойде следващата лоша новина. ЕК проверявала множество оплаквания срещу Google. Няколко френски интернет-доставчици, както и фирми от Великобритания, обвиняват Google в злоупотреба с монополното си положение на пазара. Google спъвал конкурентите си най-вече в Европа с умишлено лошо позициониране на фирмите на страниците на търсачката.

ЕК е в правото си да налага глоби във връзка с нелоялна конкуренция в размер на до 10 процента от общия оборот на дадена фирма в световен мащаб. Същевременно Еврокомисията подчерта, че все още не се е стигнало до откриване на процедура срещу Google. Концернът има в Европа около 80-процентен дял сред потребителите.

Streetview - проблем за германците

В Германия пък Google се натъкна на съпротива във връзка с новата си платформа Streetview, за която заснема всички улици в обществените пространства на дадена страна. Потребителите на Streetview могат да навигират в интернет вече не във виртуални пространства, а на живо.

Федералната министърка за защита на потребителите, но и мнозина експерти в сферата на личните данни, препоръчаха на гражданите да внесат жалби срещу новата платформа на Google. Мнозина се опасяват от накърняване на личната сфера на гражданите, чиито къщи и дворове биват заснети и излагани на пряк оглед в интернет-пространството. Платформата вече е онлайн в страни като САЩ, Япония и Франция.