Китайският онлайн гигант Alibaba обяви, че отваря своя голям езиков модел Tongyi Qianwen за външни разработчици, като той ще е с отворен код, съобщават световните агенции. Това ще даде възможност на компанията да засили присъствието си на пазара, като влезе в директна конкуренция с Meta и даже с лидера OpenAI.

Контекст: Tongyi Qianwen беше представен през април, като той може да създава съдържание на английски и китайски език.

Китайският гигант Alibaba пуска своя версия на ChatGPT във всички свои продукти

Китайският гигант Alibaba пуска своя версия на ChatGPT във всички свои продукти

Приложението е подобно на Slack

Дебютът му, подобно на останалите китайски AI модели, не беше особено успешен - потребителите критикуваха качеството на отговорите, измислените факти в тях и неумението да се решават прости логически задачи.

Детайли: Alibaba отваря кода на най-базовата версия на Tongyi - тази със 7 млрд. параметъра. Тя е достъпна под наименованието Qwen-7B, както и във вариант специално за чат ботове - Qwen-7B-Chat.

Фирми и изследователи могат да използват моделите, за да създават свои собствени AI приложения - без да се налага да плащат за "тренирането" на собствени модели на скъп специализиран хардуер. Ако обаче имат повече от 100 млн. активни потребители месечно, ще трябва да плащат лицензионна такса на Alibaba.

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион

По подобен начин Meta даде свободен достъп до своя модел LLaMA на изследователски организации. OpenAI допускат използването на GPT-3.5 и GPT-4 само срещу такса за използвания ресурс.

Какво следва: Към момента никой не е успял да създаде AI продукт, който да победи ChatGPT, а LLaMA-базираните алтернативи са далеч от нивото на GPT-4. Възможността за безплатно вграждане на AI модела обаче е привлекателна за разработчиците на най-разнообразни приложения, така че няма да е чудно да видим Tongyi на най-неочаквани места.