Кандидатът за държавен глава на САЩ Доналд Тръмп е много по-популярен в социалните мрежи от конкурента си Хилари Клинтън и има причина това да е така.

Университетски изследователи са открили, че веднага след първия дебат хаштаговете в Twitter, свързани с милиардера, са били двойно повече от тези, подкрепящи съпругата на президента Бил Клинтън.

По думите на професор Филип Хауърд от Оксфордския университет обаче 33% от коментарите за Тръмп са били написани от т.нар. ботове в сравнение с 22% от тези на опонента му.

Ботовете са автоматизирани акаунти в социалните медии, които могат да пишат коментари, както и да отговарят на някои основни въпроси, поставяни от реални потребители.

Екипът на Хауърд е направил заключенията на база на 9 милиона туита по време на дебата между Клинтън и Тръмп на 26 септември, пише CNN Money.

Те са отчели най-популярните хаштагове, свързани с първия кандидат, включващи #ImWithHer, #NeverTrump, #WhyIWantHillary и #HillarysArmy. Най-популярните, подкрепящи Доналд Тръмп са #AmericaFirst, #ImWithYou, #MakeAmericaGreatAgain и #NeverHillary.

Експертите посочват, че акаунтите, от които са били пускани повече от 50 съобщения на ден, се възприемат като ботове.