Германският производител на мед Aurubis съобщи, че планира допълнителна инвестиция от 20 милиона евро за разширяване на капацитета на собствената си слънчева фотоволтаична централа на площадката на компанията в Пирдоп до 24 MW от сегашните 10 MW.

Като първа стъпка компанията ще инвестира 12 милиона евро и ще похарчи още 8 милиона евро за придобиване на допълнителни слънчеви панели на все още неуточнена дата, съобщава Seenews.

Проектът в България е част от инвестиционен пакет от 530 милиона евро, който надзорният съвет на германската група одобри наскоро с цел стимулиране на устойчив бизнес растеж в заводите за рециклиране на Aurubis в Джорджия, САЩ; Хамбург, Германия; и производствената площадка за мултиметали в Пирдоп, Западна България.

Германската Aurubis е станала жертва на мащабна кибер атака, дружеството в България също е засегнато

Най-голямата компания в България е засегната от мащабна хакерска атака на европейско ниво

Ударът е определен като посегателство срещу цялата минна индустрия на Стария континент

Първият етап от разширението на българския соларен парк ще бъде завършен със стационарни, двустранни модули, които произвеждат повече енергия от конвенционалните фотоволтаични модули, отбелязват от Аурубис. Разширената електроцентрала трябва да бъде пусната в експлоатация още през 2024 г.

Аурубис България пусна в експлоатация своя соларен парк с мощност 10 MW за собствено ползване в края на 2021 г. Компанията е инсталирала над 20 000 слънчеви панела върху рекултивирана и рекултивирана площ от 100 000 кв.м бивше депо.

След като приключи цялата работа по разширението, соларният парк в Пирдоп ще генерира толкова енергия, колкото 9000 домакинства биха потребили за една година, спестявайки 34 000 тона емисии въглероден диоксид годишно или над 500 000 тона за 15-годишния живот на парка.

До 2030 г. Аурубис България има за цел площадката в Пирдоп да покрива 20% от енергийните нужди на компанията от възобновяеми източници.

Проектите в САЩ, Германия и България се очаква да увеличат със 130 милиона евро годишните печалби на групата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA).

Aurubis купува Metallo за €380 милиона

Собственикът на втората по големина компания у нас купува лидер в металната индустрия за €380 милиона

Групата получи разрешение от ЕС за сделката

Инвестиционният пакет беше представен, когато германската група отчете най-добрите си финансови резултати за фискалната 2021-2022 година до 30 септември 2022 г.

Aurubis увеличи оперативната си печалба преди данъци с 40% до 532 милиона евро, тъй като по-високите цени на метала и сярната киселина заедно със силното търсене на медни продукти повече от компенсираха скока в разходите за енергия. За фискалната година 2022-2023 компанията очаква да отчете оперативна печалба преди данъци между 400 милиона и 500 милиона евро.

Аурубис България АД (преди известно като Кумерио Мед АД) е сред най-големите компании в Югоизточна Европа и най-голямата в България, според класацията Топ 100 компании.

Aurubis освободи главния си изпълнителен директор и спря проект за 320 милиона евро

Aurubis освободи главния си изпълнителен директор и спря проект за 320 милиона евро

Юрген Шахлер трябваше да напусне поста си в края на този месец