Българският фонд за рисков капитал LAUNCHub Ventures обяви, че е подкрепил основаната в Унгария и базирана в Обединеното кралство компания за изкуствен интелект (AI) Colossyan. Инвестицията е на стойност $22 милиона. Финансираният стартъп разработва платформа с технология "Learning and Development text-to-video", която чрез използване на AI алгоритми превръща текст във видеоклипове с реалистични, дигитално генерирани актьори, наречени аватари.

Текстът се генерира автоматично на над 30 езика, включително български. С новото финансиране Colossyan ще направи още повече иновации, с цел да разшири влиянието си в бързо развиващия се пазар на AI-управлявана видеопродукция. Компанията ще продължи да предлага решения в областта на обучения и комуникация.

Eleven Ventures инвестира €1 милион в румънската компания Pluria

Българският Eleven Ventures инвестира €1 милион в румънска компания за хибридна работа

Румънският бизнес има над 500 пространства в света, включително и в България

Финансовата инжекция ще подхрани разширяването и иновациите на Colossyan на пазара за видео продукция, управлявана от изкуствен интелект, укрепвайки позицията му на лидер в дигиталните решения за обучение и комуникация.

През 2023 година Colossyan набра $5 милиона в кръг на финансиране, ръководен от LAUNCHub Ventures, което улесни растежа на инженерните и изследователски екипи за изкуствен интелект и проправи пътя за разширяване на ключови световни пазари като Лондон и Ню Йорк.

LAUNCHub Ventures, с текущ фонд от €74 милиона, се фокусира върху технологични стартиращи компании в ранен етап в Централна и Югоизточна Европа и основатели на диаспора в глобални технологични центрове.

Българската EvaGene, която предлага ДНК анализи, базирани на изкуствен интелект

Българската компания, която предлага ДНК анализи, базирани на изкуствен интелект

"Революционният метод може значително да подобри здравето и начина ни на живот", казват създателите на този нов бизнес