Boeing инвестира 450 милиона долара в компанията Wisk, която разработва безпилотни летящи таксита, съобщиха от компанията.

Wisk e собственост на Boeing и Kitty Hawk. Един от основателите на Kitty Hawk е Лари Пейдж. Това е един от десетките производители на електрически превозни средства за вертикално излитане и кацане, но се различава с фокуса върху автономния полет.

"Фокусът върху автономен самолет е голямо стратегическо предимство за Wisk", заявява главният стратегически директор на Boeing Марк Алън.

Вероятно въвеждане в експлоатация няма да се случи на целевата дата през 2024 г., заради решението за прескачане на поколение пилотирани самолети eVTOL.

Boeing не разкри кога ще е дебютът на така нареченото ​​шесто поколение пътнически превозни средства на Wisk, но източници от индустрията споделят, че идеята е да се реализира около 2028 г.

Според Boeing това ще бъде първото автономно превозно средство за превоз на пътници, което ще бъде сертифицирано в САЩ.

Wisk започва дейността си през 2010 г. като Zee Aero, с мисия да доставя безопасни всекидневни превози за всички. След това се слива с Kitty Hawk Corporation. През последното десетилетие Wisk извършва първия полет на изцяло електрически, автономен самолет, предназначен за пътническа употреба в САЩ.