Чешки инвеститор с растящо влияние в Германия е напът да сключи две сделки, които могат да доведат до задължителна процедура по предложение за изкупуване на германския ритейл гигант Metro AG, пише Handelsblatt.

Инвестиционна компания на Даниел Кретински води преговори за изкупуването на 9 процента дял от компания от Ceconomy. Друга негова компания пък съобщи в петък, че ще закупи 7,3 процента от Metro от богатото семейство Ханиел.

Споразумението от петък включва възможност да бъде изкупен и оставащият дял на семейството, който възлиза на 15,2 процента. Така Кретински може да получи 31,5 процента от Metro. Новината повиши цената на акциите на базираната в Дюселдорф компанията с 12 процента.

Германското законодателство предвижда задължително предложение за изкупуване на дяловете на останалите акционери, когато един от тях надхвърли 30 процента дял.

Metro Cash&Carry може да продаде имотните си активи в България и Румъния

Metro Cash&Carry търси купувач за имотите си в България и Румъния

Веригата има 13 магазина у нас

Не бяха съобщени финансови детайли по споразуменията, но към момента Metro е оценена на €4,2 милиарда.

Семейство Ханиел бяха петото най-богато семейство в Германия през миналата година с активи на стойност около €6,8 милиарда, по данни на бизнес списанието Manager Magazin. Те успяха да превърнат компанията от регионален търговец до международно име с годишни приходи от €37 милиарда. Семейството е най-големият акционер във веригата от повече от половин век.

Ceconomy бе част от Metro до 2016 година, когато в отделна компания беше отделен бизнеса с потребителска електроника. След процедурата двете компании останаха с по 10 процента дял една в друга. Ханиел имат 22,5 процента от Metro и 25 процента от Ceconomy. Богатството на Кретински се изчислява на $2,6 милиарда.

Прокурори разследват Metro заради борсова манипулация

Прокурори разследват Metro заради борсова манипулация

Заподозряни са петима души, сред които оперативният директор и председателят на надзорния съвет