Американският енергиен гигант Exxon готви солидна инвестиция за развитието на бизнеса си.

Компанията ще вложи 20 милирда долара през 2022 година, за да разшири химическите си заводи и рафинерии в южната част на САЩ до Мексиканския залив, предаде Reuters.

Със сумата най-големият пубично търгуван производител на петрол ще създаде 35 000 временни работни места в строителната индустрия и 12 000 постоянни, коментираха от ръководството.

Най-голямата американска петролно-газова компания изгражда новите си мощности на фона на амбицията за производство на по-чисти горива.

Инвестициите в Тексас и Луизиана ще дадат преимущество при добиването на евтин шистов газ за изработването на пластмаси и други химически вещества, предназначени за износ.

Стратегията се основава на предварителните стъпки на Exxon и други енергийни гиганти, сред които включително и Dow Chemical, за разширяването на американската индустрия за шистов газ, който рязко намалява производствените разходи.

Миналия месец Exxon обеща да повиши разходите на компанията за тази година с 16 на сто с цел разширяване на дейността си, след като енергийният гигант отчете по-добра от очакваната тримесечна печалба.