Prometeon, един от най-големите производители на индустриални гуми в света ще инвестира 115 млн. долара в разширяване на завода си в Турция до 2020 г.

"Годишният капацитет за производство на гуми в турския завод ще се увеличи със 75% до 2020 г., а износът на чужди пазари почти ще се удвои от сегашните нива и ще допринесе значително за търговския баланс на страната", се казва в изявление на китайската компания, която работи с лиценз на италианския гигант Pirelli.

Турция е мениджърската база на офисите на групата в 75 страни в Близкия изток, Русия и Централна Азия, посочи главният оперативен директор на Prometeon Грегорио Борго на пресконференция в Истанбул.

"Почти 1/3 от годишния оборот на Prometeon Tyre Group се реализира в региона, управляван от нашия офис в Турция, a над 50% от гумите, които произвеждаме в Турция, се изнасят", каза Борго, цитиран от в. Hurriyet.

Производственото предприятие на Prometeon в северозападната провинция Коджаели, един от четирите завода на компанията в световен мащаб, работи под марката Pirelli от 1960 г. насам. В момента фабриката има годишен капацитет от 1 милион единици и износ на стойност 125 млн. долара.

Ще укрепим допълнително позицията на Турция като един от най-големите доставчици на Европа в групата на индустриалните гуми", каза Алп Гюнваран, изпълнителен директор на Prometeon в Турция.

Новата инвестиция ще добави още 150 към нейните 2000 служители в страната.

След като повече от 45% от акциите на Pirelli бяха закупени от ChemChina при придобиване през 2015 г., производствата на гуми за промишлени и леки автомобили бяха разделени. Заводът в Коджаели е придобит от Prometeon през 2017 г.