През последните месеци акциите на технологичните лидери Facebook, Apple, Amazon, Microsoft и Google (FAAMG) се изстреляха, като на фона на понижаването на ценните книги на други бизнеси, съвкупната пазарна капитализация на петорката достигна 23% от S&P 500 и 39% от Russell 1000. Всъщност само Apple струва повече от всички компании в индекса Russell 2000, припомнят от Zero Hedge.

Но все повече инвеститори гледат към следващите бързо растящи компании, в които да вложат средствата си. "Причините те да се интересуват от това e нарастващият скептицизъм относно инерцията и пазарната оценка на водещите компании", посочват от Zero Hedge. "Освен това много взаимни фондове имат лимити относно броя от акциите на всяка компания, които могат да купуват."

Затова докато днес статуквото е ясно, въпросът е кои ще бъдат ценните книги на бъдещето. Отговор именно на него дава главният стратег по акциите на Goldman Sachs Дейвид Костин в последното си писмо към инвеститорите.

Как Малайзия изсмука огромна част от печалба на Goldman Sachs

Как Малайзия изсмука огромна част от печалба на Goldman Sachs

Банката е заделила най-големите правни провизии от 2008 г. насам през миналото тримесечие, но все пак се представи по-добре от очакваното

Сред водещите индикатори според експерта ще е възможността за бързо увеличаване на приходите. Докато доходността на S&P 500 се покачваше с съвкупен годишен темп от 4% през последното десетилетие, тази на FAAMG достигна 20%.

А за да идентифицира бизнесите, които са способни на това, Костин прилага "Правилото на десетте", разработено от самата Goldman Sachs, според което една компания трябва да е реализирала нарастване на продажбите от поне 10% през всяка от последните две години и да има очакван темп на ръст също от над 10% за всяка от следващите две.

Така той свива възможностите до 21 борсово търгувани компании, чиито средногодишен темп на ръст на продажбите между 2018 и 2022 г. се очаква да е 18% - много над средното за S&P 500, но малко под този на FAAMG от 22%. Доходността на акциите им също се различава - 24% за последната календарна година срещу 39% при FAAMG.

Вторият филтър на Костин е серия от критерии, включващи оценка на компаниите по параметри като компютъризацията на здравните услуги, дигитална трансформация, автоматизация на работата, електронна търговия и дигитални плащания и дейности в науката.

Goldman Sachs: Латинска Америка ще понесе най-тежкия удар в икономическата си история

Goldman Sachs: Латинска Америка ще понесе най-тежкия удар в икономическата си история

Аржентина, Перу и Мексико ще регистрират двуцифрен спад на брутния вътрешен продукт

Така в крайна сметка експертът по акциите на Goldman Sachs достига до ценните книги на бъдещето за инвеститорите, които са: Vertex Pharmaceuticals Incorporated, Autodesk, PayPal, Intuitive Surgical и ServiceNow или Vape Holdings.

"Повечето от тях са на "второ равнище" по отношение на размера си, като акциите на нито една от компаниите не попадат сред първите петнадесет в индекса S&P 500 и единствено PayPal попада сред първите двадесет", посочват от Zero Hedge. "Самият Костин чрез тях се подсигурява, като изтъква разумната им капитализация спрямо очакванията за доходите им."