Европейският стартъп Hiber, занимаващ се със спътници и комуникации, получи 26 млн. евро от Европейския фонд за иновации, за да разшири мрежата си от спътници, насочени към обслужването на интернета на нещата (Internet of Things или IoT), предаде Techcrunch.

Финансирането е съвместно с холандското правителство и съществуващите акционери, включително Finch Capital и Hartenlust Group, които са осигурили и средства под формата на иновационен кредит на компанията.

"Финансирането от 26 млн. евро е фантастично потвърждение за успеха на Hiber и основен тласък за европейския сектор "Ново пространство", коментира Коен Янсен, главен мениджър по стратегиите на стартъпа. "Това е ключова стъпка в реализирането на нашата цел да направим IoT наистина опростен и достъпен за всички в отдалечените и развиващите се региони на света."

Целта на Hiber е именно да осигури доставката на интернет в по-отдалечени региони, с който да бъдат захранвани джаджи, свързани с мрежата, в домовете, срещу по-ниска цена за потребителите. Под "джаджи" могат да се разбират и производствени мощности, чиито операции могат да се следят дистанционно чрез предаването на данни в реално време.

Разбира се, цената за тях реално не е "по-ниска", защото спестяванията в крайните сметки, които Hiber постига, са очевидно за сметка на европейските данъкоплатци.