Собственик на повечето магазини на IKEA в света Ingka Group е купил девет проекта за слънчеви фотоволтаични паркове в Германия и Испания за 340 милиона евро, за да си осигури повече възобновяема енергия, пише Reuters.

Най-големият търговец на мебели в света обяви, че купува проекти, които ще имат общ капацитет от 440 мегавата, от германската компания Enerparc. 

"Очакваното производство на електроенергия ще бъде достатъчно, за консумацията на магазини и складове на IKEA в двете страни, което прави дейността на Ingka Group въглеродно неутрална", се казва в изявлението на компанията.

IKEA работи чрез франчайз система, като Ingka Group е основният франчайзополучател на собственика на марката Inter IKEA.

"Проектите още са в ранния си етап и се очаква да бъдат готови за в края на 2022 г.- началото на 2023 г. Самото строителство ще отнеме приблизително шест месеца", казаха от Ingka Group.

Групата притежава 547 вятърни турбини в 14 държави, 10 соларни парка и 935 000 слънчеви панела на покривите на магазини и складове на IKEA, които заедно произвеждат над 4 тераватчаса електроенергия.