Румънският филиал на белгийската компания Joris ide ще строи завод за профилирана ламарина в индустриална зона "Раковски", която е част от Тракия икономическа зона (ТИЗ). Това съобщи пред местните медии създателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев по време на дискусия на фирми от зоната с екипа на Българо-румънската търговско-промишлена палата.

"През 2021 година румънската компания взима решение да построи завод в България и става част от ТИЗ. Българският пазар е голям и смятаме, че предлагаме по-качествени решения", коментира пред БТА Мартин Колев от фирмата инвеститор Joris ide.

Очаква се заводът да заработи до края на 2024 година, а точният размер на инвестицията все още не е обявен публично. Имотът за бъдещия завод се простира на 20 дка и вече собственост на компанията. 

Българската Pollenity променя пазара на пчелен мед в Румъния

Български стартъп променя пазара на пчелен мед в Румъния

Хиляди са посетили нейния онлайн магазин в северната ни съседка

Joris ide е европейски лидер в производството на термопанели, метални профили и топлоизолации, както и всякакви компоненти на съвременните строителни технологии и инженеринг. В България компанията инвестира в закупуване на недвижими имоти и в изграждането на собствена производствена и складова база на територията на Тракия икономическа зона, която е най-голямата индустриална зона на Балканите, става ясно от изявление на компанията.

Снимка 244329

Традиционно у нас се наблюдава по-голям интерес от страна на компании от България да навлизат на румънския пазар, но в последните две години се наблюдава засилване на обратния процес. Това заяви по време на дискусията Елеонора Иванова, която е изпълнителен директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата.

Палатата, в която членуват активно действащи 100 компании, 20 години работи за подобряване на двустранните бизнес отношения. Българските фирми членове са около 75 процента.

"Най-много запитвания има в хранително-вкусовия сектор, защото българските фирми търсят контакти в тази сфера, но той е много наситен, изключително конкурентен и труден", коментира Иванова.

Освен ръст на търговските взаимоотношения от палатата посочиха, че потокът на румънски туристи в България се е увеличил и през 2022 година, като 1.8 милиона румънци са посетили страната ни с цел туризъм.

Заради трудности с транспортирането на стоки през българо-румънската граница, български компании получават все повече запитвания от румънски фирми за ползване на складове в България, стана ясно по време на дискусията. Това според участниците в нея е възможност страната да се превърне в хъб за складиране на стоки и през България чуждестранни фирми да търгуват с държави от ЕС.

Предстои представители на палатата ще се срещнат с бизнеса във Варна в началото на юли, а през есента ще организират форум в Румъния в партньорство с Букурещката търговска палата.

nPloy привлече над 50 компании в Румъния за един месец на местния пазар

Български бизнес за търсене на работа привлече над 50 компании от Румъния

Към днешна дата платформата се ползва от над 125 000 потребители и над 1000 компании