Както и през 2008 г., Китай днес се опитва да влезе в ролята на растящата икономика, която изтегля света от рецесията. Създаването на подобно впечатление включва не само изключително позитивни данни за растежа, които обаче вероятно са силно манипулирани, но и добро представяне на някои водещи сектори на стопанството като потреблението на електроенергия и автомобилния и имотния пазар.

Но именно на последния започват да се наблюдават феномени, които могат да доведат до подриването на целия отрасъл. Водещият сред тях е, че имотните компании в страната са затънали в дълг, а ликвидността им е оскъдна, въпреки че пазарът - или поне цените на недвижимата собственост в Китай - се изстреля, след като икономиката отвори отново.

Как в Китай създават илюзията за "възстановяване" от кризата

Как в Китай създават илюзията за "възстановяване" от кризата

Както САЩ и Европа, втората по размер икономика в света разчита на печатането на пари за постигане на растеж, но има и една съществена разлика

Това се вижда от изтекъл документ за паричните потоци на Evergrande, която е втората по големина компания за изграждане на имоти в страната, цитиран от CNBC, от който става ясно, че тя е изправена пред сериозни ликвидни проблеми. Те са толкова големи, че вече се очаква властите в Пекин да въведат правило, ограничаващо размера на дълговете на фирмите в сектора спрямо паричните потоци, активите и капитала им.

Всъщност заради невъзможността да обслужва кредитите си, Evergrande се е обърнала за помощ от правителството. Цитираната пред властите причина е свиване на оборотните средства и тя беше официално опровергана от компанията, което, разбира се, не е учудващо - тя няма как публично да признае, че е неплатежоспособна.

Изявлението ѝ обаче нямаше как да заблуди пазарите и рейтинговите агенции като S&P понижи прогнозата пред дълговете ѝ от "стабилна" до "негативна". Причината за тази промяна са именно ликвидните проблеми на институцията.

Икономическото възстановяване на Китай подмина половината население

Икономическото възстановяване на Китай подмина половината население

Пекин избра К-образно възстановяване

"Ревизирахме прогнозата си до "негативна", защото краткосрочният дълг на Evergrande продължава да нараства, отчасти заради продължаващите придобивания на проекти за недвижими имоти", посочват от S&P. "Очаквахме компанията да адресира краткосрочните си дългови проблеми, особено предвид настоящия икономически климат."

Evergrande е показателен пример за проблемите в отрасъла, но тя далеч не е единственият такъв. Всъщност имотните компании в страната са сред най-големите емитенти на облигации с рейтинг "боклук" в Китай, като само през миналата година дълговете им с неинвестиционен рейтинг нараснаха с впечатляващите 46,23 млрд. долара. Това е двойно по-голям размер, отколкото се наблюдаваше година по-рано, показват данни на Refinitiv.

Само при Evergrande краткосрочните задължения възлизат на 58 млрд. долара, с които тя може да се превърне в китайския имотен еквивалент на Lehman Brothers, защото инвеститорите станаха още по-скептични към всички други представители на отрасъла. Даже в скорошно писмо от ANZ Research изтъкнаха, че "притесненията на пазарите относно бизнесите в сектора нарастват".

Те не само са изправени пред изплащането на дългове в Китай на стойност общо 526 млрд. долара през следващата година, което е с почти 20% повече, отколкото са падежиращите им задължения през настоящата година, и 50 млрд. глобални задължения (50% растеж на годишна база), но и ако властите наложат таван на кредитирането, имотните компании може да се окажат задушени.

Китайските износители ще трябва да се обърнат към страната с нарастването на рисковете

Китайските износители ще трябва да се обърнат към страната с нарастването на рисковете

Но задачата няма да е лесна

"Новите регулации може да ограничат възможността на компаниите да разсрочват дълговете си, което ще изстреля търсенето на пари и ще понижи инвестиционните дейности в сектора на недвижимите имоти", посочват от ANZ Research.

Накратко, поставени между чука и наковалнята, имотните предприемачи в Китай лесно могат да започнат да фалират, при това - в съвсем краткосрочен план. Така имотният сектор в страната може да бъде торпилиран, да не говорим за финансовата система, която в момента държи тиктакащата бомба със закъснител, която представляват техните задължения "боклук".

Но първото е особено важно, защото Пекин може сам да спъне представата, че създава "растеж" чрез имотния сектор, който е любим отрасъл за балонизиране на властите от Китайската комунистическа партия.