След неуспешното си публично предлагане, WeWork се превърна във финансовата бомба на миналата година. Не само стана ясно, че компанията е силно надценена и единствено кредитните инжекции от SoftBank я спасиха от фалит, но и нейният провал показа, че на пазарите се наблюдават балони като през 2000 г. Сега червената светлина от историята със стартъпа светва за все повече инвеститори.

Обикновено условията, при които една компания в Силициевата долина получава частно финансиране, не са публични. Но след провала на WeWork десетки инвеститори са увеличили гаранциите, които искат, за да осигурят капитал на стартъпите в региона, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници.

WeWork и SoftBank договориха $1,75 милиарда кредит от Goldman Sachs

WeWork и SoftBank договориха $1,75 милиарда кредит от Goldman Sachs

Поредната спасителна финансова инжекция за стартъпа

Сред тях неминуемо са получаване на по-голям дял в самите компании и като цяло по-трудно осигуряване на късно финансиране за еднорозите - т.е. за стартъпите, чиято пазарна капитализация е на д 1 млрд. долара. Други изисквания включват по-висока минимална цена на акциите при първичното публично предлагане, както и правото да блокират листването на една компания на борсата.

Някои инвеститори са настояли и за ликвидационни преференции при закупуването на дялове на компаниите. Това означава, че задълженията към тях ще бъдат обслужени първи в случай на ликвидация на компанията.

"Тъй като пазарните оценки на много от тези еднорози са значително по-високи, отколкото исторически би трябвало да са, инвеститорите залагат повече изисквания при първичните публични предлагания", каза съдружникът в правната кантора от Силициевата долина Gunderson Dettmer Айвън Гавириа.

WeWork се превръща във все по-голям кошмар за инвеститорите и банките

WeWork се превръща във все по-голям кошмар за инвеститорите и банките

Загубите на стартъпа се удвоиха до 1,25 милиарда долара през третото тримесечие

Провалът на WeWork може би е отворил очите и на самата SoftBank, защото през последните четири месеца всяка потенциална инвестиция в онлайн стартъп преминава през значително по-тежко оценяване, предаде изданието. Това важи с особена сила за компаниите, в които японската банка трябва да инжектира над 200 млн. долара.

Такъв е случаят с инвестицията в стартъпа за доставки на лекарства Alto Pharmacy, при който Vision Fund настояваше за ценови защити и повече контрол върху управлението на компанията, посочва източник на Reuters, макар че и двете организации са отказали да коментират.