WeWork, която до неотдавна имаше пазарна оценка от 47 млрд. долара, представи финансовия си отчет за третото тримесечие, според който загубата на компанията е нараснала двукратно до 1,25 млрд. долара, предаде Zero Hedge. Това е причината компанията рязко да свие разходите, след като нейното първично публично предлагане се провали през септември.

До този момент обаче, през третото тримесечие WeWork беше похарчила солидно количество средства, за да открие нови сто споделени офиса. Така общият брой на пространствата, управлявани от нея, достига 625, което спомогна за нарастването на приходите ѝ с почти една втора спрямо същия период на 2018 г., до 934 млн. долара. Но от WeWork признават, че харчат два долара за всеки спечелен долар през този период.

SoftBank записа първа загуба от 14 години заради WeWork и Uber

SoftBank записа първа загуба от 14 години заради WeWork и Uber

Дружеството отчете оперативна загуба от 704 милиарда йени ($6,46 милиарда) през трите месеца до края на септември

Броят на наемателите на споделените офиси също спада. От компанията оповестиха, че са добавили 115 хил. бюра през третото тримесечие (до общо 719 хил. бюра). Но от тях са били заети само 609 хил. бюра към края на тримесечието, с което постигнатият дял на заетите такива е 79% - с три процентни пункта по-малко спрямо края на юни.

Благодарение на това представяне на WeWork се наложи SoftBank да инжектира 1,5 млрд. долара в компанията, за да я спаси от несъстоятелност. След това инвестиционната банка осигури заем в размер на 5 млрд. долара и изкупи акции на компанията на стойност 3 млрд. долара. Така днес тя е мажоритарен собственик на WeWork и назначи бившия управител на телекома Sprint като изпълнителен председател на стартъпа Марсело Клор.

WeWork се нуждаеше от спасение - но съоснователят ѝ си тръгва милиардер

WeWork се нуждаеше от спасение - но съоснователят ѝ си тръгва милиардер

Той е подписал продажба на акции със SoftBank

От встъпването си в длъжност Клор въведе мерки за понижаване на разходите и в момента тече съкращаването на 4 хил. служители, което малко под една трета от персонала на стартъпа. Очаква се още по-сериозни мерки за понижаване на разходите да бъдат въведени през следващата седмица.

Засега въпросът пред WeWork е как компанията възнамерява да излезе на печалба, когато, изглежда, достъпът ѝ до свежо финансиране е сериозно ограничен. Прогнозите са, че през последното тримесечие и приходите, и разходите ѝ да се понижат.