Китай и Русия на 19 април подписаха в Хабаровск споразумение за намерение за реализация на проект за строителството на скоростна жп линия Владивосток - Муданцзян на стойност 12 милиарда долара.

Проект ще бъде изготвен и осъществен от китайската компания China Railway Dongfang Group. 

За първи път този проект бе представен през декември 2017 година. Размерът на инвестицията е 12 млрд. долара. Дължината на скоростното железопътно трасе, което съединява китайския град Муданцзян и руския Владивосток е 380 километра. Предвижда се влаковете да се движат със скорост 250 км в час.

Транспортното съоръжение предполага изграждането на 12 нови железопътни гари, а общата дължина на мостовете и тунелите на жп линията ще бъде 70 на сто от трасето.

В подписания днес документ е заложено финансирането на технико-икономическата обосновка за реализацията на проекта.

Реализацията проекта ще позволи укрепването на сътрудничеството с Муданцзян и централните китайски провинции, които проявяват интерес към руския Приморския край. Целта е да се активизират деловите връзките и туристическия обмен, отбелязват местните руски власти, съобщава vestifinance.ru.

China Railway Dongfang Groupе част от големия строителен конгломерат -China Railway Int. Компанията е реализирала много мащабни проекти в областта на проектирането и строителството на автомобилни и жп пътища, летища, хидроелектростанции, корабостроителници, метро, високи сгради.