Добивът на литий от находището Goulamina в южната част на Мали може да започне още през август. Това съобщава местният информационен портал Bamada.

Първоначално проектът беше финансиран от австралийската компания Leo Lithium, но през 2022 г. тя се оттегля от проекта и той е придобит изцяло от китайската компания Ganfeng Lithium - за 380 млн. австралийски долара (около 255 млн. щатски долара).

Започването на експлоатация на рудника за литий Goulamina, която се очаква да стартира през август 2024 г., може да има значително икономическо въздействие върху африканската страна с население около 20 млн. човека, тъй като се очаква да създаде няколко хиляди нови работни места - както при изграждането на рудника, така и при неговата експлоатация, отбелязва порталът.

Американският производител на литий Albemarle с рекордни приходи за 2023 година

Най-големият производител на литий в света с рекордни приходи за 2023 година

За четвъртото тримесечие обаче приходите са намалели на годишна база

Според прогнозата, рудникът съдържа до 100 млн. тона сподумен - руда, богата на литий, който минерал е основен при производството на литиево-йонни батерии за електромобили и портативни електронни устройства.

Очаква се че данъчните постъпления, които ще бъдат получени от страната след стартиране работа на проекта, ще помогнат за подобряване на инфраструктурата на страната. Откриването на литиевия рудник ще направи Мали един от основните производители на литий в Африка, като сега лидер е Конго. Находища на литий има също и в Зимбабве, Нигер и Гана.

Китай ще инвестира в проекти за литий в Казахстан

Китай ще инвестира в проекти за литий в Казахстан

Скоро една от най-големите китайски компании от сектора започва проучване в Казахстан