Корейска компания с дейност в автомобилния сектор има интерес да инвестира в България. Става въпрос за дружество, което е лидер в производството на компоненти за коли, става ясно от официално съобщение на Министерство на икономиката след среща на ресорния зам.-министър Лъчезар Борисов с представители на дружеството.

Според информацията компанията е готова да отвори два завода в страната с близо 500 работни места. Това ще бъде част от стратегията на нейното ръководство за диверсифициране на производството й. Засега не се посочва къде може да се намират двете бази в страната.

"Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 година, като впоследствие производствените мощности в България да се разширяват", се посочва в съобщението на министерството.

Инвеститор има интерес към изграждането на завод за авточасти във Видин

Инвеститор има интерес към изграждането на завод за авточасти във Видин

Основен проблем в индустриалната зона обаче е липсата на обособени големи парцели

"Страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за автомобилната индустрия. Вече е ясно, че някои от важните цели на нашето сътрудничество могат да бъдат, популяризирането на корейски проекти в индустриалните зони в България, както и привличането на повече корейски инвестиции в автомобилния сектор и в развойни центрове в страната", коментира Борисов.

През последните години автомобилният сектор е сред тези, които успяват да привлекат най-много чуждестранни компании. Преди време зам.-министър Борисов коментира, че  в страната работят около 170 дружества в този сектор, като те допринасят за 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Също така тези фирми дават работа на над 40 000 души.

Борисов коментира тогава, че проекти на стойност 800 милиона лева, създаващи близо 13 000 работни места, са сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от ресорното министерство.

170 компании правят авточасти в България и дават работа на над 40 000 души

170 компании правят авточасти в България и дават работа на над 40 000 души

Те генерират 4% от БВП на страната