Управляваният от Бил Милър инвестиционен фонд Miller Value Parrner 1 е постигнал доходност от 120%, предаде Zero Hedge, позовавайки се на писмо от Bloomberg. Според медията това означава, че ливъриджът му е нараснал от средно между и три до над четири, което е рисков начин за извършване на дейност преди криза.

"Очаквано, около половината от тази доходност се дължи изцяло на Федералния резерв, тъй като фондът увеличи доходността си с 60% именно след като централната банка започна да налива милиарди долари на репо пазара и постави началото на четвъртата програма за количествени улеснения", пишат от Zero Hedge.

Miller Opportunity Trust, взаимен фонд, който управлява активи за 1,7 млрд. долара, регистрира нарастване на доходността от 34% през миналата година, а ръстът само от последното тримесечие е от 19%.

В началото на годината инвестициите на Милър бяха съсредоточени в акциите на Amazon, както и в биткойн, който постигна най-високата си стойност за последната година и половина в средата на годината. Друга успешна сделка беше закупуването на акции на Avon, които бяха придобити от конкурентната Natura Cosmeticos и постигнаха доходност от 155%.

"През четвъртото тримесечие правихме любимата си дейност на пазарите: нищо", пише Милър в писмо до Bloomberg. "Нямаше акции на нови компании или отстраняване на холдинги от портфолиото ни. Това не се случва чак толкова често, колкото може би трябва."

"Милър може и да не е правил нищо, но Федералният резерв направи "нещо": той инжектира ликвидност на стойност 100 млрд. долара в пазарите всеки месец, което беше достатъчно, за да изстреля акциите с 30% нагоре през 2019 г.", посочват от Zero Hedge.