България има първи нов рудник от близо 40 години насам. Днес официално се дава старт на работата на "Ада тепе" в Крумовград, която е първата новооткрита мина след социализма у нас.

Инвестираните средства до настоящия момент в нея са 164 милиона долара. В мината работят 279 човека, от които 270 местни. Плановете предвиждат годишен добив в рамките на 800-850 000 тона руда, която след преработката се добива концентрат.

Във въпросния концентрат съдържанието на годишна база може да достигне до 80-85 000 тройунции, обясни инж. Илия Гърков, генерален мениджър на концесионера "Дънди Прешъс Металс" за страната.

Очакваният добив целият период на експлоатация на рудника да бъде около 15 години, който включва етапите на строителство, експлоатация, закриване и рекултивация. Очакваният общ обем на добива възлиза на около 680 000 унции злато.

Dundee Precious Metals отчете рекордна година в мината в Челопеч

Dundee Precious Metals отчете рекордна година в мината в Челопеч

Изграждането на рудника в Крумовград е на 92% и работата ще започне до края на март

"Средата работна заплата в "Дънди Прешъс Металс" Крумовград е над 2 100 лева, а най-ниската заплата е от порядъка от 1 600 лева. Ние първо плащаме заплати, а после данъците", каза още Гърков. По думите работниците са били обучени и са наети 3 години преди започване на работните дейности. До настоящия момент 50 души са се върнали в Крумовград заради рудата.

"България е чудесна и най-добрата държава за инвестиции, което се дължи на изключително благоприятния инвестиционен климат", заяви по време на откриването президентът на канадската компания Рик Хаус. Той изрази и радостта си, че служителите сравнително бързо се научават да работят с технологиите в мината.

След концесията на рудника, който е 8 години, има два сценария - проучване в радиус от 50 км, но ако не открият нищо в периметъра, рудата ще се закрие, стана ясно още по време на официалното откриване на мината.