С нов мост над река Марица, обновена централна част, нови булеварди, галерии и други големи проекти, Пловдив усилено се подготвя за официалното му обявяване за културна столица на Европа догодина.

Градът ще разполага с рекордните 370 млн. лева бюджет за 2018 г., с които да модернизира инфраструктурата си. Възраждат се големи проекти, отлагани с десетилетия заради липса на достатъчно финанси, съобщава пред в. "24 часа" кметът на Пловдив Иван Тотев.

Нов мост над Марица

Снимка 334248

Сред многобройните нови проекти се откроява чисто нов мост над р. Марица на стойност 25 млн. лева. Със своите 2 км той ще е най-дългият в града, а модерният му дизайн ще го направи и най-красивият. Първата копка се очаква още през тази година. "Имаме технически проект и до месеци обявяваме търговете", заяви Тотев.

Съоръжението ще е първото подобно от повече от 30 години в града под тепетата. То трябва да поеме постоянно увеличаващия се трафик, характерен за пиковите часове в разрастващия се град. Финансирането вероятно ще е чрез дълг, разсрочен за 3-4 г., както и със средства от държавата.

Новият мост ще започва от стадион "Пловдив" с едно кръгово кръстовище и развръзки, ще минава над реката, след това продължава над бул. "Марица-север" и с пътни връзки ще излиза на бул. "България".

Разширяване на старите и строеж на нови булеварди

Главните булеварди ще бъдат разширени, строят се и нови

Източник: iStock

Главните булеварди ще бъдат разширени, строят се и нови

Строи се чисто нов булевард, който ще свърже "Брезовско шосе" с моста на Адата. Дължината му е 1.8 км, с 6 ленти, тротоари и велоалеи. Първата копка беше през 2017 г. Предстои да бъде довършен последният участък от 600 м.

Голямоконарско шосе - тесният път, който свързва Пловдив с магистрала "Тракия", също ще бъде разширен, като идеята е да се превърне в 6-лентов, с 2 платна.

Първият етап е от кръстовището с бул. "Дунав" до табелата на Пловдив. Отсечката е 2 км и ще струва между 10 и 12 млн. лева. За старт на строителството тази година общината е отделила 1 милион лева.

Ще бъде издигната шумоизолираща стена, за да се осигури комфорт и безопасност за жителите на Шекер махала, откъдето минава трасето. Общината ще предложи на държавата да финансира проекта.

Започнатите 4 обекта с 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие ще бъдат завършени през тази година. Това са "Коматевско шосе", бул. "Руски", "Шести септември" и новият булевард "Северен". Откриването на последния ще е през тази година.

Нова централна част

Центърът на града ще бъде напълно обновен

Източник: iStock

Центърът на града ще бъде напълно обновен

През следващите 6 месеца трябва да бъде готов и централният площад на Пловдив, който е емблема на града. Той ще бъде обновен напълно, което ще струва 12 млн. лева. Строителството му се забави заради археологическите находки. "Това е много голям обект и сложен за изпълнение", признава Тотев. 

Пловдивският площад е особен, той е смесица от пешеходна зона, каре и улици. Лежи върху антични богати находки. "Заобикалящите го сгради не дават усещане за площад, той е по-скоро културно-историческо пространство. Започваме строителството. През 2019 г. ще имаме нов площад", обещава кметът.

Ще бъде построена изцяло нова градска галерия за 4.2 млн. лева и още 2 други за над 2 млн. лева. Бившето кино "Космос", което от дълги години е изоставено, ще се превърне в Дом за музика, литература и култура.