Шведската компания SHL Healthcare открива завод за производство на медицински изделия край София. Инвестицията за фабриката, която ще се намира в община Илинден, е в размер на 1 640 000 лева. Това е и първата европейски завод на дружеството в Европа. Компанията разкрива и 150 нови работни места.

С настоящият инвестиционен проект лидерът в изработката на медицински изделия SHL Healthcare обяви, че планира да увеличи производствения си капацитет, който се състои от медицински изделия като медицински слингове, чорапи с механизъм за лечение на лимфодермия и матрачни системи за болнични легла. 

MedTech компанията, която открива 150-те нови работни места, получи сертификат за инвестиция клас А.

Снимка 619369

Източник: БАИ

Базирана в региона на Стокхолм, SHL Healthcare е специализирана в продукти като медицински сапани за пациенти, матраци за предотвратяване на язви от залежаване, помпи и медицински стоки за лечение на пациенти в болници, в домове за грижи и за домашна употреба.

Компанията-майка SHL Healthcare AB е създадена през 1989 година от шведски предприемачи и оттогава e лидер в производството на MedTech. Дружеството е производител на устройства за доставяне на лекарства като автоматични инжектори, инжектори за писалки и инхалаторни системи за големи биотехнологични и фармацевтични компании по света.

SHL Healthcare създава първата си европейска фабрика в София

Шведска компания за медицински изделия създава в София първата си европейска фабрика

Планът на компанията е да започне производството на немедицински продукти през 2022 г.

Към момента в компанията работят над 5300 служители. Тя разполага с офиси в Швейцария, Тайван, Швеция, САЩ, както и производствена база в Китай.

Фабричната площадка в София е с площ от около 5000 квадратни метра. Тя беше изцяло придобита от производителя през 2022 година и ще се управлява от местното му дъщерно дружество SHL Healthcare България, се казва в изявление на шведската компания.