Чешкият производител на автомобили Skoda Auto ще инвестира около 2,5 милиарда евро в рамките на следващите пет години за бъдещи технологии, като повече от половината ще бъдат инвестирани в електрически превозни средства, предава Reuters.

Най-големият износител на Чешката република отчете оперативна печалба от 756 милиона евро през 2020 г., което е спад от 54,5% на годишна база.

Приходите от продажби падат с 13,8% до 17,1 милиарда евро. Въпреки 19% спад в глобалните доставки след спиране на производството в началото на пандемията и спад в Китай, те все пак надхвърлиха 1 милион автомобили за седма поредна година.

От Skoda заявиха, че очакват възстановяване през 2021 г.

При отчитането на резултатите за 2020 г. чешкият автомобилен производител заяви още че планира инвестиции от 1,4 млрд. евро в развитие на електромобилността като част от своя петгодишен инвестиционен план. Инвестиции ще бъдат насочени и към дейности по дигитализация и модернизация на заводи.

Междувременно стана ясно, че компанията е отворила най-големия си шоурум в света. Той се намира в Дубай и е с площ от 1200 квадратни метра с място за 40 превозно средства.