Световната верига Starbucks ще открие поне четири нови заведения в България през тази година, съобщи пред "Капитал" Иван Георгиев - регионален мениджър на компанията.

В момента тя има седем обекта, от които шест са в София, а един - в Бургас. Предстои Starbucks да отвори врати и във Варна, както и в още един град, който от компанията не назовават.

Нови заведения ще бъдат открити в мол "България" в София, в Бургас и във Варна. Така общият им брой ще стане 9. Предвидената инвестиция е над 7 милиона лева, а новите локации ще осигурят още 130 работни места. Общо AmRest, която държи франчайз правата за Starbucks, дава работа на 270 души.

Освен в нови заведения, компанията ще инвестира и в обновяване на по-старите локации. Първият обект бе на столичната ул. "Гурко" и отвори врати преди десет години.

Starbucks на столичната ул. "Гурко" отвори преди 10 години

Източник: Wikipedia

Starbucks на столичната ул. "Гурко" отвори преди 10 години

Друг фокус ще бъде популяризиране на бранда и разширяване на пазарните позиции. "Стремим се да бъдем по-достъпни, за да може повече хора да опитат нашите продукти. Планираме също да реновираме изцяло по-старите заведения и да въведем нови продукти, които следват най-модерните потребителски тенденции", казва Иван Георгиев.

През миналата година Starbucks отвори две нови заведения в София - на ул. "Съборна" и в Ring Mall. Компанията отчита 30% ръст на продажбите за 2017 година, спрямо предходната. Печалбата остава на подобно ниво заради инвестициите.

През 2016 година пазарът се оценява на близ 1,7 милиарда лева. От него Starbucks държи около 10% и е на трета позиция след "Неделя" и Costa Café, казва Георгиев.