В Русия всяка година стартира изграждането на около 200 завода и други индустриални предприятия. Най-често това са сравнително малки индустриални фабрики, но сред тях има и такива, чиито мащаби и амбиции могат да учудят. За 8 грандиозни индустриални проекти на стойност стотици милиарди рубли се строят в страната сега, включително и от чуждестранни компании, разказва secretmag.ru.

Снимка 533355

Източник: Газпром

Газов химически комплекс в Уст-Луга (Ленинградска област)

Проектът е известен още като Балтийски газов химически клъстер. Това ще бъде един от най-големите комплекси за преработка на въглеводороди в света . Той включва три съоръжения: завод за втечнен природен газ, газохимичен комплекс и завод за преработка на природен газ.

Собственик:" Газпром". Строителството се извършва от "Русгаздобив" на председателя на съвета на директорите на SMP Bank, Артем Оболенски, бивш партньор на милиардера Аркадий Ротенберг.

Защо е необходим? . Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милър обяви проекта като "от национално значение за икономиката" . Предприятието ще спомогне за увеличаване на обема на износ на руски LNG и за увеличаване на производството на етан, необходим на индустрията.

Годишните приходи от продажбата на продукцията се оценяват на 4 милиарда долара (повече от 298 милиарда рубли).

Суровината ще бъде природен газ от находищата на "Газпром" в района Надим-Пур-Таз (Ямало-Ненецки автономен окръг).

Инвестиции . През май 2020 г. цената на комплекса беше оценена на 2,4 милиарда долара. В същото време ръководителят на държавната корпорация ВЭБ.РФ (бившата. Внешэкономбанк) Игор Шувалов предложи да се вземат пари от руснаците за изграждането на газохимическия комплекс в Уст-Луга. По негово мнение е възможно да се създадат колективни инвестиционни фондове. В тях руснаците ще могат да инвестират средствата си и по този начин да финансират проекта.

В пика на строителството на комплекса ще бъдат привлечени над 25 000 специалисти, а над 5 000 постоянни работни места ще бъдат създадени в готовото съоръжение, пиша на сайта на "Газпром".

Снимка 533359

Източник: Газпром

Амурски газоперерабатвателен завод (ГПЗ)

Собственик: "Газпром". Проектира и изгражда НИПИГАЗ (принадлежит компании «Сибур»).

Защо е необходим? Заводът ще извлича хелий, етан и други въглеводороди от природния газ, доставян в Китай по газопровода "Силата на Сибир". В същото време той трябва да се превърне в едно от най-големите предприятия за преработка на природен газ в света (с капацитет от 42 милиарда кубични метра годишно) . Заводът ще бъде и един от големите производители на хелий в света (до 60 милиона кубични метра годишно).

Според анализатори от NY Times стартирането му може да направи света зависим от руския хелий.

Инвестиции. Бюджетът на проекта е 19 милиарда евро. Една трета от парите се отпускат от "Газпром". Останалото се осигурява от руски и чуждестранни (китайски и европейски) кредитори. По-специално, както заяви председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, ВЭБ ще инвестира 1,5 милиарда евро.

Строителството на съоръжението започна през 2015 г., а заводът трябва да бъде пуснат през 2024 г. Но две линии от първия етап трябва да бъдат пуснати в експлоатация по-рано - през 2021 г.

Снимка 533360

Източник: sibur.ru

Амурски газохимически комплекс (ГХК)

Собственици: "Сибур" и China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec). Технологични партньори - Linde, NIPIGAZ, Univation Technologies и Chevron Phillips.

Защо е необходим? Предприятието трябва да се превърне в едно от най-големите в света за производство на основни полимери : полиетилен и полипропилен, които са необходими в индустрията, машиностроенето, медицината и дори при производството на детски стоки.

Както отбеляза премиерът Михаил Мишустин, това е един от основните инвестиционни проекти в Русия.

Той е от стратегическо значение за газовата промишленост на страната и за икономическото състояние на Амурския регион.

Заводът ще е оборудван с най-модерното оборудване.Например, най-големият пиролизен блок в света ще се появи като част от основното оборудване (това е първият етап от преработката на входящите суровини). В същото време съоръжението ще трябва да осигури хиляди работни места.

Инвестиции. Бюджетът на проекта е 11 милиарда долара, 40% от финансирането е осигурено от Sinopec. Държавната корпорация ВЭБ също инвестира в завода.

Строителството на химическия комплекс започна през август 2020 г. в близост до Амурския ГПЗ. Експлоатацията на съоръженията е планирана да започне през 2024 г. заедно със стартирането на четвъртия етап на Амурския ГПЗ, който ще предоставя суровината за него.

Снимка 533361

Източник: novatek.ru

Арктик СПГ 2 в Ямало-Ненецки автономен окръг

Собственици : "Новатэк" (60%), както и Total, CNPC, CNOOC, Japan Arctic LNG B.V, които имат по 10%. НИПИГАЗ се занимава с проектирането. Оборудването се предоставя от TechnipFMC. Заводът ще се състои от три технологични линии, с годишен производствен капацитет от 19,8 милиона тона втечнен природен газ (6,6 милиона тона на линия).

Защо е необходим? Проектът трябва да помогне на Русия да увеличи дела си на световния пазар на втечнен газ до 20% до 2035 г. и да влезе в топ 3 на износителите на втечнен природен газ. Редом до "Арктик СПГ 2" "Новатэк" е построил "Ямал СПГ", където сега се завършва работата по четвъртата (последна) линия, чието пускане многократно се отлага.

Инвестиции. Проектът се оценява на 20 милиарда долара. Но има проблеми с финансирането: "Новатэк" обяви през април 2021 г., че възнамерява да заложи своя дял в проекта, за да събере пари.

Строителството започна през 2018 година. Пускането на първата линия е планирано за 2023 г., а цялото съоръжение ще бъде поетапно въведено в експлоатация до 2025 г. Към края на март 2021 г. общият напредък на проекта е достигнал почти 40%. Първият етап е наполовина готов.

В същото време целият втечнен газ от "Арктик СПГ 2" вече е продаден за 20 години напред - в края на април бяха подписани дългосрочни договори.

Баимски Миннообогатителен комбинат в Чукотка

Собственик: Баимската минна компания. Същата фирма се занимава с и проектирането на комбината. Изпълнител - Fluor Canada Ltd.

Защо е необходим? Заводът за добив и преработка с капацитет от 70 милиона тона руда годишно ще помогне за развитието на находището от злато, мед имолибден Песчанка в автономния окръг Чукотка . Обемът му се оценява на 1,3 милиарда метрични тона - рудната зона на Баим се счита за най-голямата в света по отношение на запасите от мед и злато.

Експлоатацията на находището се предвижда по открит метод, а добитата руда се изпраща по конвейер до преработвателната фабрика на 2 км от мястото на добива. Работата на предприятието може да увеличи брутния продукт на региона с 45 милиарда рубли годишно, т.е. с повече от 50% (през 2018 г. БВП на Чукотския автономен окръг е бил 78,1 милиарда рубли).

Инвестиции. Очакваният бюджет е 8 милиарда долара. Компанията планира да реализира проекта чрез привличане на средства от международни финансови организации. През април 2021 г. стана известно, че KAZ Minerals (Казахстан) инвестира в проекта 570 милиарда рубли.

През август 2020 г. започна работата по вътрешната инфраструктура на обекта.А е необходима и външна: нов морски терминал (до 2025 г.), електрозахранване (това ще се извършва от Росатом), пътища. Не е известно кога ще започне основното строителство на комбината.

Но се планира строителството да приключи до 2026 г., а до 2028 г. комбината да достигне пълния си проектен капацитет.

Снимка 533370

Източник: rosenergoatom.ru

АЕЦ "Курск" - 2

Собственик: Росенергоатом (част от държавната корпорация Росатом).

Защо е необходим? Проектът е да замени изведените от експлоатация блокове на вече съществуващата атомна електроцентрала в Курск. Предполага се, че новите енергийни блокове ще бъдат най-мощните в Русия : по 1255 MW. В сравнение с енергийните блокове от предишни поколения, те ще бъдат по-евтини, по-трайни (експлоатационният живот не е 30, а 60 години) и са силно автоматизирани (ще се нуждае от 30% по-малко персонал).

Инвестиции. Анализаторите оценяват цената на проекта на около 5 милиарда долара.

Напредък в строителството. Основният етап с изграждането на нови блокове започна през 2017 г., въпреки че самият проект беше обсъден още през 2012 г., а подготвителната работа започна през 2013 г. Пускането в експлоатация на първия енергиен блок е планирано за 2023 година.

Снимка 533363

Източник: secretmag.ru

Удокански Минно-металургичен комбинат в Забайкалието

Собственик: Байкалска минна компания, която промени името си на "Удоканска мед" (част от холдинга USM на Алишер Усманов). Генерален проектант е TOMС Инженеринг".

Защо е необходим? Заводът се изгражда за разработване на находището "Удокан" - най-голямото в страната и третото в света по запаси от медна руда. Производственият капацитет ще възлиза на 12 милиона тона руда годишно с възможност за по-нататъшно разширяване до 48 милиона тона.

Инвестиции: над 1 милиард долара (76 млрд. рубли).

Съоръжението започва да се изгражда с пълна сила през март 2020 г. (въпреки че първите метални конструкции са монтирани в края на 2019 г.). През ноември 2020 г. комбината бе готов на около 40%. Съоръжението трябва да бъде пуснато в експлоатация през 2022 година.

Снимка 533364

Източник: secretmag.ru

Корабостроителен комплекс "Звезда"

Собственици : консорциум с участието на "Роснефтегаз", "Роснефт" и Газпромбанк. Въпреки че първоначално това беше съвместно предприятие между USC (Обединена корабостроителна компания) и Daewoo. Но през 2012 г. собствениците се смениха - корейската страна напусна, останаха само местни компании.

Строителството се извършва от китайската корпорация China Heavy Industry Corporation Nantong.

Защо е необходим? След пълното въвеждане в експлоатация комплексът "Звезда" ще бъде най-голямата корабостроителница в Русия , която произвежда кораби с голям тонаж, както и морско оборудване, което преди това не можеше да бъде произведено в страната поради липсата на необходимите съоръжения. Портфолиото от поръчки на "Звезда" днес включва над 40 кораба, но няма възможност да ги изпълнява и да изграджда съоръжението едновременно . в "Росатом" смятат, че една такава корабостроителница не е достатъчна и трябва да се построят още.

Инвестиции . Точната цена на проекта е неизвестна. В началото на 2017 г. бе обявена сумата 145,5 милиарда рубли - около 2 млрд. долара. През 2021 г. кабинетът нарежда на "Роснефтегаз" да финансира строителството на корабостроителницата за 1,8 млрд. долара (143,1 млрд. рубли).

Основата е положена през 2009 г., производството в новата корабостроителница е започнато през 2016 г. През есента на 2018 г. започна изграждането на сух док с дължина 500 м - той ще стане най-големият в Русия. Въвеждането в експлоатация на комплекса от втори етап (сух док и производствени цехове) е планирано за края на 2024 г.

Повечето от проектите, изброени в материала, са в начален етап на реализация, така че знаем за възможния икономически ефект само от изявленията на компаниите и властите. Техните прогнози и планове, както често се случва, може да не се сбъднат.